Melyik ország bírósága rendelkezik joghatósággal?

Az uniós jog meghatározhatja, hogy melyik bíróság kezeli az ügyet, amikor a vitában részes mindkét fél eltérő uniós tagállamban eljárást indít.

Például egy németországi és franciaországi lakosokat érintő közlekedési baleset után előfordulhat, hogy az érintettek a saját lakóhelyük szerinti tagállamban perlik egymást kártérítés iránt.

Az egymással ütköző határozatok elkerülése érdekében az uniós jog meghatározza, hogy az ügyet melyik tagállam melyik bíróságának kell tárgyalnia. A pert főszabály szerint az alperes lakóhelye szerinti tagállamban kell megindítani. Konkrét esetekben egyéb joghatósági szabályokra is lehet hivatkozni alternatívaként ezen kívül, például az egyik fél szerződésszegése estén. Így a szerződésszegő fél ellen kereset nyújtható be azon a helyen, ahol a vitatott szerződéses kötelezettséget teljesíteni kellett volna (többek között az a hely, ahol a megvásárolt árut át kellett volna adni). Egyes csoportok – fogyasztók, munkavállalók és biztosítottak – védelme érdekében különös szabályokról is rendelkeztek.

A családjogban uniós szintű szabályok határozzák meg, hogy a házasság felbontásával, a szülői felügyeleti joggal és a tartással kapcsolatos jogvitákban melyik tagállam rendelkezik joghatósággal.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

A joghatósággal rendelkező tagállam meghatározását követően a gyakorlatban hatáskörrel rendelkező és illetékes bíróságot kell megtalálni.

A Polgári Ügyek Európai Igazságügyi Atlaszának weboldalán megtalálható a polgári és kereskedelmi ügyekben hatáskörrel rendelkező és illetékes tagállami bíróságok (elsőfokú bíróságok, fellebbviteli bíróságok stb.) megnevezése és címe, valamint illetékességi területük.

Utolsó frissítés: 30/05/2023

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.