Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Hatáskör és illetékesség

Az uniós jog meghatározhatja, hogy melyik bíróság kezeli az ügyet, amikor a vitában részes mindkét fél eltérő uniós tagállamban eljárást indít.


Például egy németországi és franciaországi lakosokat érintő közlekedési baleset után előfordulhat, hogy az érintettek a saját lakóhelyük szerinti tagállamban perlik egymást kártérítés iránt.

Az egymással ütköző határozatok elkerülése érdekében az uniós jog meghatározza, hogy az ügyet melyik tagállam melyik bíróságának kell tárgyalnia. A pert főszabály szerint az alperes lakóhelye szerinti tagállamban kell megindítani. Konkrét esetekben egyéb joghatósági szabályokra is lehet hivatkozni alternatívaként ezen kívül, például az egyik fél szerződésszegése estén. Így a szerződésszegő fél ellen kereset nyújtható be azon a helyen, ahol a vitatott szerződéses kötelezettséget teljesíteni kellett volna (többek között az a hely, ahol a megvásárolt árut át kellett volna adni). Egyes csoportok – fogyasztók, munkavállalók és biztosítottak – védelme érdekében különös szabályokról is rendelkeztek.

A családjogban uniós szintű szabályok határozzák meg, hogy a házasság felbontásával, a szülői felügyeleti joggal és a tartással kapcsolatos jogvitákban melyik tagállam rendelkezik joghatósággal.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

A joghatósággal rendelkező tagállam meghatározását követően a gyakorlatban hatáskörrel rendelkező és illetékes bíróságot kell megtalálni.

A Polgári Ügyek Európai Igazságügyi Atlaszának weboldalán megtalálható a polgári és kereskedelmi ügyekben hatáskörrel rendelkező és illetékes tagállami bíróságok (elsőfokú bíróságok, fellebbviteli bíróságok stb.) megnevezése és címe, valamint illetékességi területük.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 08/10/2020