Sulje

UUSI BETA-VERSIO ON NYT KÄYTETTÄVISSÄ!

Tutustu Euroopan oikeusportaaliin uuteen beta-versioon ja anna siitä palautetta!

 
 

Navigointipolku

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Euroopan alueen käsittävät kiinteistörekisterit

Päivitystä suomennetaan parhaillaan.
Seuraavat kielet ovat jo saatavilla: englanti.


Tässä esitellään lyhyesti Eurooppalainen kiinteistötietopalvelu (EULIS) ja Euroopan kiinteistörekisteriyhdistys (ELRA), jotka ovat Euroopan tasolla toimivia rekistereiden verkostoja.


Mikä on ELRA?

Euroopan kiinteistörekisteriyhdistys eli ELRA on Belgian lainsäädännön mukainen voittoa tavoittelematon yhdistys. Sillä on jäseninä 29 organisaatiota, jotka edustavat 22 jäsenvaltiota. Sen tärkeimpänä tavoitteena on kehittää kiinteistörekisterin roolia ja tämän roolin ymmärtämistä kiinteistö- ja pääomamarkkinoilla.

Mitä ELRA tarjoaa?

ELRAn tärkeimpänä tavoitteena on kehittää kiinteistörekisterin roolia ja tämän roolin ymmärtämistä kiinteistö- ja pääomamarkkinoilla.

EU-tason verkostojen kumppanuutta koskevan puitesopimuksen mukaisesti ELRA käyttää erilaisia toimintatapoja, kuten työryhmiä, joissa keskustellaan EU:n asetusten vaikutuksesta kiinteistörekistereihin ja niiden asiakkaisiin.

Lisäksi ELRA kehittää kiinteistörekistereiden yhteentoimivuutta IMOLA-hankkeessa (Interoperability for Land Registers), jota Euroopan komissio osarahoittaa.

Hankkeessa hyödynnettiin ELRAn verkoston yhteyspisteitä eurooppalaisen sähköisen kiinteistörekisteriotteen (European Land Registry Document, ELRD) kehittämiseksi. ELRD-rekisteriotetta voi käyttää missä tahansa jäsenvaltiossa olevan kiinteistön rekisteritietojen esittämiseen.

Toinen merkittävä hanke oli ELRAn rajatylittävää sähköistä kiinteistöjärjestelyä koskeva CROBECO-hanke (Cross Border e-Conveyancing), joka sai tukea yksityisoikeutta koskevasta erityisohjelmasta. Hankkeessa on kyse ulkomailta hankittujen kiinteistöjen rekisteröimisestä ulkomaiseen kiinteistörekisteriin kotimaisen kiinteistörekisterin välityksellä. Hankkeen tarkoituksena on edistää Euroopan kiinteistömarkkinoiden toimintaa auttamalla (toisen) asunnon ostajia EU:ssa.

Lisätietoja löytyy Linkki avautuu uuteen ikkunaanELRA-verkkosivustolta.

Euroopan kiinteistörekisteriverkosto eli ELRN

Euroopan kiinteistörekisteriyhdistyksen jäsenet perustivat vuonna 2010 Linkki avautuu uuteen ikkunaanEuroopan kiinteistörekisteriverkoston (European Land Registry Network, ELRN). ELRN-verkosto muistuttaa rakenteeltaan Euroopan oikeudellista verkostoa (EJN). Tämä helpottaa verkostojen yhteiskäyttöä ja kenties jopa niiden yhdistämistä tulevaisuudessa. ELRN-verkostoon on liittynyt jo 22 Euroopan kiinteistörekisteriyhdistyksen jäsentä 19 jäsenvaltiosta. Kukin jäsenorganisaatio nimittää rekisterinpitäjän, joka on erikoistunut omistusoikeuksiin ja maan rekisteröintiin ja toimii verkoston yhteyspisteenä.

ELRN-verkoston palvelujen käyttö on helpottunut vuodesta 2012 eri tavoin. Verkoston sivustolla on julkaistu tietosivuja eri aiheista, kuten kiinteistörekisterin julkisuus, eurooppalainen perintötodistus tai piilokulut. Tietosivujen kautta pääsee suoraan muiden Euroopan maiden rekistereihin.

Lisätietoja löytyy Linkki avautuu uuteen ikkunaanELRN-verkkosivustolta.


Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.

Päivitetty viimeksi: 25/05/2018