Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Zemljišne knjige na razini EU-a


U ovom su odjeljku ukratko predstavljene mjere poduzete radi bolje koordinacije među zemljišnim knjigama u Europi.


Što je ELRA?

Europska udruga zemljišnih knjiga (ELRA) neprofitno je udruženje u skladu s belgijskim zakonima koje se sastoji od 32 organizacije koje predstavljaju zemljišne knjige 25 europskih zemalja. Njezina je glavna svrha razvoj i razumijevanje uloge zemljišnih knjiga na tržištu nekretnina i kapitala.

Što ELRA nudi?

U skladu sa Sporazumom o partnerstvu s mrežama na razini EU-a, ELRA razvija razne aktivnosti, kao što su radionice na kojima se raspravlja o učinku europskih propisa na zemljišne knjige i njihove korisnike. ELRA na svojim internetskim stranicama objavljuje rezultate tih aktivnosti u obliku zbirke informativnih članaka. Među glavnim je ulogama ELRA-e i stručno savjetovanje institucija EU-a o pitanjima zemljišnih knjiga.

ELRA je u okviru projekta Poveznica se otvara u novom prozoruIMOLA I razvila elektronički predložak (European Land Registry Document ili ELRD) za prikazivanje informacija iz zemljišnih knjiga svih zemalja EU-a uz objašnjenja na raznim jezicima. ELRA je organizirala i tečajeve u cilju boljeg razumijevanja različitih pravnih sustava raznih zemalja EU-a.

Poveznica se otvara u novom prozoruIMOLA II inovativni je popratni projekt. Cilj mu je promicati učinkovit model referentnih informacija usmjeren na opisne metapodatke radi opisivanja sadržaja pojedinih informacija u zemljišnoknjižnom sustavu. Na taj bi način informacije bile transparentnije i lakše razumljive. U okviru projekta IMOLA II postojeće se informacije na mreži žele učiniti jasnijima i interoperabilnijima. Rezultat će se oblikovati tako da odgovara području primjene projekta povezivanja zemljišnih knjiga (Land Registers Interconnection – LRI) koji je trenutačno u razvoju, čime će se osigurati interoperabilnost podataka pohranjenih u sadržajnom sustavu (Knowledge Organisation System) projekta IMOLA (glosari i pojmovnici). Moći će mu se pristupiti s pomoću službenog sustava za prikaz i vizualizaciju.

Drugi je važan projekt udruge ELRA bio Poveznica se otvara u novom prozoruCROBECO (Cross Border e-Conveyancing) usmjeren na prekogranični upis u strane zemljišne knjige. Za projekt su izdvojena financijska sredstva Europske komisije te mu je cilj bio učiniti paneuropsko tržište nekretnina jednostavnijim pružanjem potpore stranim kupcima (druge) nekretnine u EU-u.

Više informacija dostupno je na Poveznica se otvara u novom prozoruinternetskim stranicama udruge ELRA.

ELRN

Poveznica se otvara u novom prozoruELRN (Europsku mrežu zemljišnih knjiga) uspostavili su članovi udruge ELRA 2010. u cilju lakše međusobne suradnje. Trenutačno se mreži pridružilo 28 članova udruge ELRA iz 21 europske zemlje. Svaka organizacija imenuje voditelja registra (zemljišnoknjižnog stručnjaka za imovinska prava i upis u zemljišne knjige) svojom kontaktnom točkom za mrežu.

Mreža ELRN uspostavila je alate za lakši pristup svojim uslugama na europskoj razini. Od 2012. izradila je i skup od devet informativnih članaka u kojima su razložene razne teme.

Više informacija dostupno je na Poveznica se otvara u novom prozoruinternetskim stranicama ELRN-a.


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.
S obzirom na povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, Komisija ažurira dio sadržaja na ovim stranicama. Ako još uvijek ima sadržaja koji ne odražava povlačenje Ujedinjene Kraljevine, to je nenamjerno te će biti izmijenjeno.

Posljednji put ažurirano: 29/10/2018