Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai szintű ingatlannyilvántartások


Ez a szakasz röviden tárgyalja az európai szintű ingatlan-nyilvántartások közötti koordináció javítását célzó intézkedéseket.


Mi az ELRA?

Az Európai Földhivatalok Szövetsége (ELRA) egy 32 szervezetből álló, a belga jog szerint működő nonprofit társulás, amely 25 uniós tagállam ingatlan-nyilvántartását kapcsolja össze. Elsődleges célja az ingatlan-nyilvántartások ingatlan- és tőkepiacokon betöltött szerepének fejlesztése és megismertetése.

Mit kínál az ELRA?

Az érintett szervezetek közötti, uniós szintű partnerségi keretmegállapodásnak megfelelően az ELRA különböző eszközökkel (pl. műhelytalálkozók szervezése) vizsgálja az uniós rendeleteknek a nemzeti földhivatalokra és azok ügyfeleire vonatkozó hatását. Az ELRA e tevékenységek eredményeit tájékoztatók formájában közzéteszi honlapján. Az ELRA egyik fő feladata, hogy szakértő tanácsokat nyújtson az uniós intézményeknek az ingatlan-nyilvántartási kérdésekkel kapcsolatban.

Az A link új ablakot nyit megIMOLA I projekt részeként az ELRA kidolgozott egy elektronikus sablont (az európai ingatlan-nyilvántartási dokumentum vagy ELRD), amely az ingatlan-nyilvántartási adatok bármely uniós országból történő megjelenítésére használható, a különböző nyelveken található magyarázó anyagokkal együtt. Az ELRA képzéseket is kidolgozott a különböző uniós országok különböző jogrendszereinek jobb megértése érdekében.

Az A link új ablakot nyit megIMOLA II egy innovatív nyomonkövetési projekt, amelynek célja egy, a leíró metaadatokra összpontosító, hatékony referenciainformáció- modell előmozdítása az ingatlan-nyilvántartási rendszerben található információs tárgyak tartalmának jellemzésére. Ez átláthatóbbá és könnyebben érthetővé teszi a rendszert. Az IMOLA II célja a meglévő internetes információk egyértelműségének és interoperabilitásának javítása. Az outputot úgy tervezik majd, hogy illeszkedjen a jelenleg fejlesztés alatt álló ingatlan-nyilvántartások összekapcsolási projektje (Land Registers Interconnection – LRI) körébe, biztosítva az IMOLA Knowledge Organisation System-ben tárolt adatok (glosszáriumok és fogalomtárak) interoperabilitását. Hivatalos lekérdezési és megjelenítő rendszer segítségével lesz elérhető.

Egy másik fontos ELRA-projekt a A link új ablakot nyit megCROBECO (Cross Border e-Conveyancing – Határokon átívelő, elektronikus ingatlantulajdon-átruházási szolgáltatás), amely a határon átívelő ingatlantulajdon-átruházást könnyíti meg. A projekt támogatásban részesült az Európai Bizottságtól. A projekt a páneurópai ingatlanpiacot támogatandó nyújt segítséget olyan külföldiek számára, akik az Unióban szeretnének maguknak (második) otthont vásárolni.

További információkért kérjük, látogasson el az A link új ablakot nyit megELRA weboldalára.

ELRN

Az ELRA A link új ablakot nyit megELRN-projektjét (European Land Registry Network – Európai Földhivatali Hálózat) az ELRA tagok 2010-ben hozták létre, célja az ELRA-tagok közötti kölcsönös együttműködés megkönnyítése. Eddig 21 európai ország 28 ELRA tagja csatlakozott a hálózathoz. Mindegyik szervezet kijelöl egy hivatalvezetőt – egy földhivatali ügyintézőt, aki tulajdonjogi és földhivatali szakértő – a hálózat kapcsolattartójának.

Az ELRN olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek a szolgáltatásaik európai szintű elérését könnyítik meg. 2012 óta kilenc tájékoztatót bocsátott ki a különböző témakörök magyarázatára.

További információkért látogasson el az A link új ablakot nyit megELRN weboldalára.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 29/10/2018