Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai szintű ingatlannyilvántartások

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.


 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Az alábbi rész két, európa-szinten működő ingatlan-nyilvántartási hálózatot – az európai földhivatali információs szolgáltatást (European Land Information Service, EULIS) és az Európai Földhivatalok Szövetségét (European Land Registry Association, ELRA) – mutat be röviden.


Mi az ELRA?

Az ELRA egy 29 szervezetből álló, a belga jog szerint működő nonprofit társulás, amely 22 uniós tagállam földhivatali nyilvántartását kapcsolja össze. Elsődleges célja a földhivatali nyilvántartások ingatlan- és tőkepiacokon betöltött szerepének fejlesztése és megismertetése.

Mit kínál az ELRA?

Az ELRA elsődleges célja a földhivatali nyilvántartások ingatlan- és tőkepiacokon betöltött szerepének fejlesztése és megismertetése.

Az érintett szervezetek közötti, uniós szintű partnerségi keretmegállapodásnak megfelelően az ELRA különböző eszközökkel (pl. műhelytalálkozók szervezése) vizsgálja az uniós rendeleteknek a nemzeti földhivatali nyilvántartásokra és azok ügyfeleire vonatkozó hatását.

Emellett az ELRA az IMOLA - -projekt (Interoperability Model for Land Registers –Földhivatali működési-átjárhatósági modell) fejlesztésén is dolgozik. Az IMOLA projektet részben az Európai Bizottság finanszírozza.

Az ELRA ELRN hálózata kapcsolattartó pontjainak tapasztalatai alapján az IMOLA létrehozott egy elektronikus sablont (ELRD – European Land Registry Document, Európai földhivatal-nyilvántartási dokumentum), amely bármely tagállam földhivatali nyilvántartási adatának megjelenítésére alkalmas.

Szintén ELRA-projekt a CROBECO – Cross Border e-Conveyancing (Határokon átívelő, elektronikus ingatlantulajdon-átruházási szolgáltatás), amely a határokon átívelő ingatlantulajdon-átruházást könnyíti meg. Ez a projekt elnyerte a Polgári jogi jogérvényesülés egyedi program díját. A projekt az európai ingatlanpiacot támogatandó nyújt segítséget olyan külföldiek számára, akik az Unióban szeretnének maguknak (második) otthont vásárolni.

További információkért kérjük, látogasson el az A link új ablakot nyit megELRA weboldalára.

ELRN

Az ELRA A link új ablakot nyit megELRN-projektjét (European Land Registry Network, Európai Földhivatali Hálózat) az ELRA tagok 2010-ben  az EIH mintájára azzal a céllal hozták létre, hogy az elősegítse az együttműködést és az esetleges jövőbeli integrációt. Eddig 19 ország 22 ELRA tagja csatlakozott az ELRN-hez. Minden nemzeti ingatlan-nyilvántartó kijelöl egy hivatalvezetőt – egy földhivatali ügyintézőt, aki az ország tulajdonjogi és földhivatali szakértője – az ELRN kapcsolattartójának.

Az ELRN olyan eszközöket fejleszt, amelyek a szolgáltatásaik európai szintű elérését teszik lehetővé, továbbá 2012 óta létrehozott egy, a nemzeti földhivatali nyilvántartások működésével, az európai öröklési bizonyítvánnyal, és a rejtett díjazásokkal kapcsolatos nyilvános tájékoztató csomagot (hét témakörre bontva).

További információkért látogasson el az A link új ablakot nyit megELRN weboldalára.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 25/05/2018