Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Európai szintű ingatlannyilvántartások


Ez a szakasz röviden tárgyalja az európai szintű ingatlan-nyilvántartások közötti koordináció javítását célzó intézkedéseket.


Mi az ELRA?

Az Európai Földhivatalok Szövetsége (ELRA) egy 32 szervezetből álló, a belga jog szerint működő nonprofit társulás, amely 25 uniós tagállam ingatlan-nyilvántartását kapcsolja össze. Elsődleges célja az ingatlan-nyilvántartások ingatlan- és tőkepiacokon betöltött szerepének fejlesztése és megismertetése.

Mit kínál az ELRA?

Az érintett szervezetek közötti, uniós szintű partnerségi keretmegállapodásnak megfelelően az ELRA különböző eszközökkel (pl. műhelytalálkozók szervezése) vizsgálja az uniós rendeleteknek a nemzeti földhivatalokra és azok ügyfeleire vonatkozó hatását. Az ELRA e tevékenységek eredményeit tájékoztatók formájában közzéteszi honlapján. Az ELRA egyik fő feladata, hogy szakértő tanácsokat nyújtson az uniós intézményeknek az ingatlan-nyilvántartási kérdésekkel kapcsolatban.

Az A link új ablakot nyit megIMOLA I projekt részeként az ELRA kidolgozott egy elektronikus sablont (az európai ingatlan-nyilvántartási dokumentum vagy ELRD), amely az ingatlan-nyilvántartási adatok bármely uniós országból történő megjelenítésére használható, a különböző nyelveken található magyarázó anyagokkal együtt. Az ELRA képzéseket is kidolgozott a különböző uniós országok különböző jogrendszereinek jobb megértése érdekében.

Az A link új ablakot nyit megIMOLA II egy innovatív nyomonkövetési projekt, amelynek célja egy, a leíró metaadatokra összpontosító, hatékony referenciainformáció- modell előmozdítása az ingatlan-nyilvántartási rendszerben található információs tárgyak tartalmának jellemzésére. Ez átláthatóbbá és könnyebben érthetővé teszi a rendszert. Az IMOLA II célja a meglévő internetes információk egyértelműségének és interoperabilitásának javítása. Az outputot úgy tervezik majd, hogy illeszkedjen a jelenleg fejlesztés alatt álló ingatlan-nyilvántartások összekapcsolási projektje (Land Registers Interconnection – LRI) körébe, biztosítva az IMOLA Knowledge Organisation System-ben tárolt adatok (glosszáriumok és fogalomtárak) interoperabilitását. Hivatalos lekérdezési és megjelenítő rendszer segítségével lesz elérhető.

Egy másik fontos ELRA-projekt a A link új ablakot nyit megCROBECO (Cross Border e-Conveyancing – Határokon átívelő, elektronikus ingatlantulajdon-átruházási szolgáltatás), amely a határon átívelő ingatlantulajdon-átruházást könnyíti meg. A projekt támogatásban részesült az Európai Bizottságtól. A projekt a páneurópai ingatlanpiacot támogatandó nyújt segítséget olyan külföldiek számára, akik az Unióban szeretnének maguknak (második) otthont vásárolni.

További információkért kérjük, látogasson el az A link új ablakot nyit megELRA weboldalára.

ELRN

Az ELRA A link új ablakot nyit megELRN-projektjét (European Land Registry Network – Európai Földhivatali Hálózat) az ELRA tagok 2010-ben hozták létre, célja az ELRA-tagok közötti kölcsönös együttműködés megkönnyítése. Eddig 21 európai ország 28 ELRA tagja csatlakozott a hálózathoz. Mindegyik szervezet kijelöl egy hivatalvezetőt – egy földhivatali ügyintézőt, aki tulajdonjogi és földhivatali szakértő – a hálózat kapcsolattartójának.

Az ELRN olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek a szolgáltatásaik európai szintű elérését könnyítik meg. 2012 óta kilenc tájékoztatót bocsátott ki a különböző témakörök magyarázatára.

További információkért látogasson el az A link új ablakot nyit megELRN weboldalára.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 29/10/2018