Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami szintű ingatlannyilvántartások - Belgium

Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: franciaholland.

Ez a rész áttekintést ad Belgium ingatlan-nyilvántartásáról.


Mit kínál a belga ingatlan-nyilvántartás?

Belgiumban ingatlanra vonatkozó információt az ingatlan-nyilvántartás (kadaster/cadastre), a nyilvántartási hivatalok (registratiekantoren/bureaux de l’enregistrement) és a jelzálog-nyilvántartó hivatalok (hypotheekbewaringen/conservations d’hypothèques) dokumentumai szolgáltatnak. E három információforrás a szövetségi pénzügyminisztérium (Federale Overheidsdienst Financiën/Service Public Fédéral Finances) kulturális örökségek nyilvántartásával foglalkozó hivatalának (Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie/Administration Générale de la Documentation Patrimoniale) kezelésében áll.

Az ingatlan-nyilvántartás és a nyilvántartási hivatalok elsősorban – de nem kizárólag – fiskális feladatokat látnak el. A jelzálog-nyilvántartó hivatalok az ingatlanon fennálló dologi jogokkal kapcsolatos tájékoztatással foglalkoznak: az ingatlanon fennálló dologi jogok alapítását és élők közötti átruházását be kell jegyezni a jelzálog-nyilvántartásba annak érdekében, hogy az jóhiszeműen eljáró harmadik személlyel szemben érvényesíthető legyen.

Ingyenes-e a belga ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Nem. Az ingatlan-nyilvántartás, a nyilvántartási hivatalok és a jelzálog-nyilvántartó hivatalok dokumentumaiban szereplő adatok szolgáltatásáért díjat kell fizetni. A díj összege az adott dokumentumtól és a kért információ jellegétől függ.

Hogyan végezzünk keresést a belga ingatlan-nyilvántartásban?

Az ingatlanokra és/vagy az ingatlanon fennálló dologi jogok jogosultjára vonatkozó információt általában vagy az ingatlan azonosítására szolgáló adat (pl. az ingatlan címe vagy helyrajzi száma), vagy a dologi jogok jogosultja személyi adatainak (pl. név vagy nyilvántartási szám) kereső mezőbe történő beírásával lehet visszakeresni.

Meghatározott szakmai csoportok (közjegyzők, földmérők, ingatlanügynökök, stb.) esetében a kulturális örökségek nyilvántartásával foglalkozó hivatal megállapodást köt az ingatlan-nyilvántartás dokumentumaiban szereplő adatok online hozzáférhetősége tekintetében.

A belga ingatlan-nyilvántartás története

Az ingatlan-nyilvántartás, a nyilvántartási hivatalok és a jelzálog-nyilvántartó hivatalok dokumentumainak megőrzése a belga állam alapítása előtti időkre nyúlik vissza.

A történelem megismételheti önmagát: a három információforrást egy nyilvántartásba illesztő projekt a végső fázisához érkezett, és végrehajtására a közeljövőben sor kerül.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 07/08/2019