Sulje

UUSI BETA-VERSIO ON NYT KÄYTETTÄVISSÄ!

Tutustu Euroopan oikeusportaaliin uuteen beta-versioon ja anna siitä palautetta!

 
 

Navigointipolku

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Jäsenvaltioiden kiinteistörekisterit - Saksa

Tämän sivun alkukielistä versiota saksa on muutettu äskettäin. Päivitystä suomennetaan parhaillaan.

Tässä osiossa kerrotaan Saksan kiinteistörekisteristä.


Millaisia tietoja kiinteistörekisteristä on saatavissa?

Saksan kiinteistörekisterissä (Grundbuch) on tietoja kiinteistöjä koskevista siviilioikeudellisista oikeussuhteista, kuten tontin omistajasta ja siitä, onko muilla henkilöillä esineoikeutta kyseiseen tonttiin. Kiinteistörekisterit ovat pääasiassa sähköisiä rekistereitä.

Kiinteistörekisteriin voi saada luvan tutustua vain perustellusta oikeudellisesta tai taloudellisesta syystä. Luvan saadakseen henkilön on otettava yhteyttä sen alueen kiinteistörekisteritoimistoon, jossa kyseinen kiinteistö sijaitsee. Kiinteistörekisteristä voi myös pyytää otteita, kun esittää perustellun syyn.

Lisäksi kiinteistörekisteriin voi tutustua sähköisessä portaalissa. Liittovaltion oikeushallinto myöntää pääsyn tähän sähköiseen rekisteriin vain rajalliselle käyttäjäryhmälle. Käyttöoikeus on lähinnä saksalaisilla tuomioistuimilla, viranomaisilla, notaareilla, luottolaitoksilla ja julkisia palveluja tuottavilla yrityksillä. Pääsyn myöntämisestä päättävät osavaltion hallintoviranomaiset.

Onko kiinteistörekisteritietojen käyttö ilmaista?

Kiinteistörekisteritietoihin voi tutustua kiinteistörekisteritoimistossa maksutta. Kiinteistörekisteriote maksaa 10 euroa ja oikeaksi todistettu jäljennös 20 euroa. Myös sähköisen tietokannan käytöstä ja neuvonnasta veloitetaan maksu.

Hakujen tekeminen rekisterissä

Kiinteistörekisterissä voi tehdä hakuja seuraavilla hakukriteereillä:

  • kiinteistörekisterinumero
  • katasteriyksikkö
  • osoite
  • omistajan nimi.

Kiinteistörekisterin historiaa

Kiinteistörekisteriä käyttämällä voi jäljittää kiinteistöjä koskevia oikeussuhteita 1900-luvun alkuun asti.

Sähköistä kiinteistörekisteriä on kehitetty vähitellen 1990-luvun puolivälistä alkaen. Muutos on jo saatettu lähes loppuun.


Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.

Päivitetty viimeksi: 05/11/2020