Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami szintű ingatlannyilvántartások - Németország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

Ez a szakasz a németországi ingatlan-nyilvántartásról nyújt áttekintést.


Milyen információkat kínál az ingatlan-nyilvántartás?

A német ingatlan-nyilvántartásban információkat találhatunk az ingatlanokra vonatkozó polgári jogi jogviszonyokról – például az ingatlan tulajdonosáról, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó, másokat megillető dologi jogokról. Az ingatlan-nyilvántartás elsősorban elektronikus formában működik.

A német ingatlan-nyilvántartásba csak azok a személyek tekinthetnek be, akik erre vonatkozó jogos (elsősorban jogi vagy gazdasági) érdeküket igazolni tudják. Ehhez főszabály szerint az ingatlan fekvésének helye szerinti bíróság illetékességi területén működő földhivatalt kell felkeresniük. Mindenki, aki az ingatlan-nyilvántartásba betekinthet, tulajdoni lapot is kérhet.

Egy korlátozott felhasználói csoport az egyes tartományok elektronikus portálján keresztül is hozzáférhet az ingatlan-nyilvántartási adatokhoz. Közéjük tartoznak elsősorban a belföldi bíróságok, hivatalok, közjegyzők, valamint a hitelintézetek és a közműszolgáltatók. Az adatok lekérdezésének megengedése tárgyában a tartományi igazságügyi hatóságok döntenek.

Ingyenes-e az ingatlan-nyilvántartásba való betekintés?

A földhivatalokban ingyenesen lehet betekinteni az ingatlan-nyilvántartásba. Egy egyszerű tulajdoni lap díja 10 euró, egy hiteles példányé 20 euró. Az elektronikus hozzáférés és lekérdezés szintén díjköteles.

Keresés az ingatlan-nyilvántartásban

A német ingatlan-nyilvántartásban a következő adatok megadásával végezhető keresés:

  • helyrajzi szám
  • kataszteri egység
  • cím
  • a tulajdonos neve

A német ingatlan-nyilvántartás története

Az ingatlan-nyilvántartás segítségével általában a XX. század elejéig visszakövethetők az ingatlanokkal kapcsolatos tulajdonjogi viszonyok.

Az 1990-es évek közepe óta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás fokozatosan váltotta fel a papíralapú ingatlan-nyilvántartás. Az átállás mára nagyrészt befejeződött.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 29/08/2019