Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami szintű ingatlannyilvántartások - Finnország

Ez a rész a finn ingatlan-nyilvántartásról nyújt áttekintést.


Mit kínál a finn ingatlan-nyilvántartás?

A A link új ablakot nyit megfinn ingatlan-nyilvántartás a Nemzeti Földmérési Hivatal tulajdonát képezi, és annak az utóbbi szerv a fenntartója.

A nyilvántartás egy ingatlannal kapcsolatban jogi (például jogi besorolás), valamint ténybeli körülményeket (például az ingatlantulajdonos neve) egyaránt tartalmaz. A nemzeti ingatlaninformációs rendszerben a finn kataszteri nyilvántartásba és a – jogcímeket, jelzálogot és más terheket rögzítő – ingatlan-nyilvántartásba bevitt valamennyi adat szerepel.

A kataszteri térkép adatait a finnországi Nemzeti Földmérési Hivatal szolgáltatja, és 86 önkormányzat tart fenn kataszteritérkép-nyilvántartásokat a saját várostérképeiken szereplő területek vonatkozásában. Az ingatlan-nyilvántartás fenntartása 2009. december 31-ig a körzeti bíróságok, majd 2010. január 1-jétől a finnországi Nemzeti Földmérési Hivatal feladata. A rendszert mindazok használják, akiknek rendszeresen naprakész kataszteri adatokra van szükségük, így például a bankok, a különböző hatóságok, ingatlanügynökök és közjegyzők.

Ingyenes-e a finn ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Nem, a hozzáférés nem ingyenes.

Hogyan végezzünk keresést a finn ingatlan-nyilvántartásban?

Kereshető paraméterek

Keresés térkép, nyilvántartási egység azonosítója, illetve név, cím, közigazgatási egység (város, külváros/község) és cégjegyzékszám szerint.

Rendelkezésre álló adatok

Az alábbiakra vonatkozó adatok érhetők el:

 • tulajdonjog
 • jogcím
 • jelzálog és más terhek,
 • bérlet
 • szolgalom
 • földmérési adatok.

Nyilvántartási egységhez, nyilvántartott tulajdonoshoz és a tulajdonos címéhez rendelt adatok, valamint a használat esetleges korlátozásai és a nyilvántartásba vett és átruházott ingatlanrészek tulajdonosai; a nyilvántartási egységet terhelő jelzálog, szolgalom és terhek, nyilvántartásba vett bérlet.

A rendelkezésre álló szolgáltatások

 • Kataszteri kivonat
 • Jogcím-igazolás
 • A jelzálogra és a terhelésekre vonatkozó igazolások
 • A bérletre vonatkozó igazolás
 • Ingatlanrész-átruházási kivonat és különböző térképszelvények.

A felhasználók számára a nyilvántartásban való (pl. az ingatlan címe szerinti) keresés mikéntjéről is rendelkezésre állnak információk.

A finn ingatlan-nyilvántartás története

A nyilvántartást 1700 óta vezetik.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megfinnországi Nemzeti Földmérési Hivatal, A link új ablakot nyit megEULIS honlap


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 05/11/2020