Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Pravo


Pravo je sustav pravila koji utvrđuju i provode javne institucije. Pravo je važni odlučujući faktor društva kojim se oblikuje političko, gospodarsko i društveno ozračje i koji služi kao temeljni doprinos miru u društvu. Stoga je iznimno važna informiranost svakog građanina o primjenjivom pravu.


Pravo

Europska unija (EU) i države članice utemeljene su na vladavini prava, načelu demokracije i poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda. To znači da je pravo iznad svih, da se primjenjuje na sve i da je doneseno demokratskim postupkom. Svi akti i odluke koje donese ta država i/ili tijela javne vlasti moraju biti u skladu s njezinim pravom. Posebice, pravo građanima jamči temeljna prava i slobode.

Svaka država članica EU-a ima vlastito pravo, pravni sustav i ustavne odredbe te postupke za donošenje pravnih propisa. Također, sve države članice obvezuje pravo Europske unije i međunarodno pravo.

Na odgovarajućim poveznicama možete pronaći više informacija o:


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.
S obzirom na povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, Komisija ažurira dio sadržaja na ovim stranicama. Ako još uvijek ima sadržaja koji ne odražava povlačenje Ujedinjene Kraljevine, to je nenamjerno te će biti izmijenjeno.

Posljednji put ažurirano: 30/10/2020