Κλείσιμο

Η ΕΚΔΟΣΗ BETA ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ!

Επισκεφθείτε την έκδοση BETA της διαδικτυακής πύλης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και πείτε μας τη γνώμη σας!

 
 

Διαδρομή πλοήγησης

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Συστήματα κατάρτισης των δικηγόρων στα κράτη μέλη


Δικηγορικοί σύλλογοι, δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες, πάροχοι υπηρεσιών κατάρτισης και πανεπιστήμια είναι οι κυριότεροι διοργανωτές της κατάρτισης που παρέχεται ως προετοιμασία για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε ορισμένα κράτη μέλη, το εν λόγω έργο εκτελούν εφετεία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Την εποπτεία της συνεχούς κατάρτισης, όταν αυτή υφίσταται, αναλαμβάνει ο δικηγορικός σύλλογος.


Παρακάτω παρατίθενται ενημερωτικά δελτία που περιγράφουν τα συστήματα κατάρτισης των δικηγόρων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να φανούν χρήσιμα σε εθνικούς δικηγορικούς συλλόγους, ενώ παρέχουν και τη δυνατότητα σύγκρισης της κατάρτισης που λαμβάνουν οι δικηγόροι που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους ελεύθερης εγκατάστασης σε άλλο κράτος μέλος.

 • Βέλγιο:
  Οι γαλλόφωνοι/γερμανόφωνοιPDF(389 KB)el και οι ολλανδόφωνοιPDF(397 KB)el δικηγορικοί σύλλογοι είναι επιφορτισμένοι με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΒουλγαρίαPDF(205 KB)el
 • Τσεχική ΔημοκρατίαPDF(295 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος και δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες είναι επιφορτισμένα με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν εποπτεύει την παρεχόμενη συνεχή κατάρτιση, αλλά μόνο τις δικές του δραστηριότητες κατάρτισης.
 • ΔανίαPDF(202 KB)el
  Η περίοδος προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα διοργανώνεται από δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες και από τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔανικό Δικηγορικό Σύλλογο.
 • ΓερμανίαPDF(237 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΓερμανικός Δικηγορικός Σύλλογος και τα εφετεία είναι επιφορτισμένα με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα. Την παρεχόμενη συνεχή κατάρτιση εποπτεύουν οι περιφερειακοί δικηγορικοί σύλλογοι, το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροDeutsches Anwaltsinstitut (Γερμανικό Ινστιτούτο Δικηγόρων) και η Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροDeutsche AnwaltsAkademie (Γερμανική Ακαδημία Δικηγόρων).
 • ΕσθονίαPDF(220 KB)el
  Η περίοδος προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα διοργανώνεται από τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικό Σύλλογο και από πανεπιστήμια. Την παρεχόμενη συνεχή κατάρτιση εποπτεύει ο Δικηγορικός Σύλλογος.
 • ΙρλανδίαPDF(226 KB)el
  Η περίοδος προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα διοργανώνεται από τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικό Σύλλογο και από δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες.
 • ΕλλάδαPDF(213 KB)el
  Ο οικείος δικηγορικός σύλλογος και το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης είναι επιφορτισμένα με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΙσπανίαPDF(401 KB)el
  Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟι δικηγορικοί σύλλογοι και τα πανεπιστήμια είναι επιφορτισμένα με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα. Την προαιρετική συνεχή κατάρτιση που παρέχεται από τις σχολές νομικής πρακτικής εποπτεύει ο οικείος δικηγορικός σύλλογος.
 • ΓαλλίαPDF(557 KB)el
  Οι Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροπεριφερειακές σχολές των δικηγορικών συλλόγων και το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕθνικό Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Γαλλίας είναι επιφορτισμένα με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα. Η παρεχόμενη συνεχής κατάρτιση τελεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Γαλλίας, του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔιεπαγγελματικού Ταμείου για τη συνεχή κατάρτιση των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνδικαλιστικών ενώσεων των δικηγόρων.
 • ΚροατίαPDF(429 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος είναι επιφορτισμένος με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα και την εποπτεία της παρεχόμενης συνεχούς κατάρτισης.
 • ΙταλίαPDF(456 KB)el
  Οι Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδικηγορικοί σύλλογοι, ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών κατάρτισης, ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών κατάρτισης διαπιστευμένοι από τον δικηγορικό σύλλογο, πανεπιστήμια και ακαδημίες δικηγόρων ή άλλες δομές που έχουν συσταθεί από τον δικηγορικό σύλλογο διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα. Η παρεχόμενη συνεχής κατάρτιση τελεί υπό την εποπτεία του δικηγορικού συλλόγου.
 • ΚύπροςPDF(382 KB)el
  Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝομικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου διοργανώνει την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΛετονίαPDF(405 KB)el
  Δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες και ένας ειδικός οργανισμός που έχει συσταθεί από το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣυμβούλιο Ορκωτών Δικηγόρων διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα. Το Συμβούλιο Ορκωτών Δικηγόρων εποπτεύει επίσης την παρεχόμενη συνεχή κατάρτιση.
 • ΛιθουανίαPDF(400 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος και δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος εποπτεύει επίσης τις δραστηριότητες συνεχούς κατάρτισης.
 • ΛουξεμβούργοPDF(382 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος και δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΟυγγαρίαPDF(403 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος διοργανώνει την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΜάλταPDF(440 KB)el
  Δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • Κάτω Χώρες PDF(388 KB)el
  Δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών κατάρτισης διαπιστευμένοι από τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικό Σύλλογο, καθώς και ακαδημίες δικηγόρων και άλλες δομές κατάρτισης που έχουν συσταθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΑυστρίαPDF(399 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών κατάρτισης, ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών κατάρτισης διαπιστευμένοι από τον Δικηγορικό Σύλλογο, πανεπιστήμια και ακαδημίες δικηγόρων ή άλλες δομές κατάρτισης που έχουν συσταθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΠολωνίαPDF(526 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος είναι επιφορτισμένος με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα και την εποπτεία της παρεχόμενης συνεχούς κατάρτισης.
 • ΠορτογαλίαPDF(390 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος είναι επιφορτισμένος με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΡουμανίαPDF(470 KB)el
  Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕθνικό Ινστιτούτο για την Κατάρτιση και την Επιμόρφωση και η Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΈνωση Σχολών Νομικών Συμβούλων της Ρουμανίας διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο επάγγελμα του δικηγόρου και του νομικού συμβούλου, αντίστοιχα.
 • ΣλοβενίαPDF(389 KB)el
 • ΣλοβακίαPDF(460 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος και δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες διοργανώνουν την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΦινλανδίαPDF(375 KB)el
  Δικηγορικά γραφεία και εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες παροχής νομικής συνδρομής είναι επιφορτισμένα με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα.
 • ΣουηδίαPDF(379 KB)el
  Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικός Σύλλογος είναι επιφορτισμένος με τη διοργάνωση της περιόδου προετοιμασίας για την είσοδο στο δικηγορικό επάγγελμα και την εποπτεία της παρεχόμενης συνεχούς κατάρτισης.

Τα δελτία καταρτίστηκαν από το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣυμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) και το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕυρωπαϊκό Κέντρο Δικαστών και Δικηγόρων του EIPA στο πλαίσιο του πιλοτικού σχεδίου για την ευρωπαϊκή δικαστική κατάρτιση. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.


Για τη διαχείριση αυτής της ιστοσελίδας υπεύθυνη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα σελίδα δεν απηχούν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Παρακαλείσθε να συμβουλευθείτε την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου σχετικά με το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που διέπει τις σελίδες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/02/2020