Oikeudelliset ammatit

Nīderlande

Tällä sivulle on koottu tietoa oikeusalan ammateista Alankomaissa.

Saturu nodrošina
Nīderlande

Syyttäjät

Järjestö

Syyttäjälaitos (Openbaar Ministerie, OM) on kansallinen organisaatio, jolla on toimistoja kaikilla alueilla. Lisäksi on kansallinen syyttäjänvirasto, joka keskittyy (kansainvälisen) järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan, sekä toimiva syyttäjänvirasto, joka torjuu ympäristö- ja talousrikoksia ja -petoksia.

Piirisyyttäjänvirastoja (arrondissementsparket) on 10, ja niissä käsitellään vuosittain satoja tuhansia asioita. Syyttäjien apuna on hallinnon ja juridiikan asiantuntijoita. Jos muutosta haetaan, asia siirretään johonkin neljästä alueellisesta syyttäjänvirastosta. OM:n edustajaa näissä toimistoissa kutsutaan julkisasiamieheksi tai advocaat-Generaaliksi. Syyttäjänvirastoja johtavat pääsyyttäjät (hoofdofficier van justitie) ja ylemmät syyttäjät (hoofdadvocaat-generaal). Syyttäjälaitoksen valtakunnallisesta johtamisesta vastaa Haagissa toimiva syyttäjälautakunta (College van procureurs-generaal). Poliittinen vastuu avustajasta on oikeusministerillä. Ministeri päättää yhdessä ylimmän syyttäjäneuvoston kanssa tutkinnan ja syytteeseenpanon prioriteeteista.

Asema ja tehtävät

Rangaistavaan tekoon syyllisiksi epäillyt henkilöt joutuvat tekemisiin syyttäjälaitoksen kanssa. Syyttäjälaitos on Alankomaiden ainoa instanssi, joka voi viedä epäillyt rikostuomioistuimeen. Syyttäjälaitos huolehtii siitä, että rangaistavat teot tutkitaan ja niistä nostetaan syyte.

Se toimii yhteistyössä poliisin ja muiden tutkintayksiköiden kanssa. Tutkintaa johtaa syyttäjä. OM valvoo myös tuomioistuinten päätösten asianmukaista täytäntöönpanoa. sakkoja on maksettava, vankeusrangaistukset on suoritettava ja yhdyskuntapalvelu on suoritettava. Yhdessä tuomareiden kanssa syyttäjänvirasto on osa oikeuslaitosta. OM ei siis ole lainkaan ministeriö sanan tavanomaisessa merkityksessä.

Tuomarit

Järjestö

Tuomariksi voidaan nimittää henkilö, jolla on useiden vuosien työkokemus oikeusalalta. Lisätietoja vaatimuksista on saatavilla täällä. Vaadittava työkokemus voidaan hankkia oikeuslaitoksen sisäisessä harjoittelussa tai muualla oikeusjärjestelmässä. Oikeuslaitos tarjoaa vaadittavan koulutuksen.

Kuningas nimittää tuomarit, ja nimityksistä on vastuussa oikeus- ja turvallisuusministeri. Tuomarin virkaan nimitettävän on oltava Alankomaiden kansalainen. Virkaan pyrkivältä edellytetään alankomaalaisessa yliopistossa suoritettua oikeustieteen tutkintoa.

Oikeuslaitoksen virkaan ehdokkaaksi asettaminen edellyttää suositusta valtakunnalliselta valintalautakunnalta, johon kuuluu eri tuomioistuinten jäseniä, syyttäjälaitoksen edustajia ja yhteiskunnassa aktiivisesti vaikuttavia henkilöitä.

Tuomari nimitetään tiettyyn tuomioistuimeen. Nimityksen ehtona on, että kyseinen tuomioistuin nimeää kyseisen tuomariehdokkaan. Tämän tarkoituksena on tehdä nimitysmenettelystä mahdollisimman objektiivinen.

Tuomari on hallituksen virkamies, jolla on erityisasema. Nimityksen jälkeen tuomari ei voi ottaa vastaan nimitystä muualla. Tuomari voi hoitaa virkaansa 70 vuoden ikään asti. Sitä ennen tuomarin voi erottaa virasta vastoin tämän tahtoa vain ylin oikeusaste, Alankomaiden korkein oikeus (Hoge Raad der Nederlanden) sen syyttäjän (procureur-generaal) esityksestä.

Asema ja tehtävät

Tuomarin tehtävänä on antaa puolueeton päätös riita-asioissa, myös tapauksissa, joissa hallitus on osapuolena. Hallituksen puolueettomuuden takaamiseksi käytetään erityistä valinta- ja nimitysjärjestelmää. Näin ollen tuomareiden oikeudellinen asema eroaa muiden valtion virkamiesten oikeudellisesta asemasta.

Alankomaiden perustuslaki velvoittaa tuomarit ratkaisemaan riita-asiat, ja se sisältää säännöksiä oikeuslaitoksen jäsenten oikeudellisesta asemasta.

Tuomarit voivat oman harkintansa mukaan ottaa tapauksia käsiteltäväksi voimassa olevaa lainsäädäntöä noudattaen. Tuomareilla on myös huomattava vaikutusvalta siihen, miten oikeudenkäynti etenee käytännössä (esim. oikeudenkäynnin tiettyjen osien kestoon).

Tuomareiden toiminnasta säädetään useassa lainkohdassa. Säännösten tarkoituksena on taata, että tuomarit tekevät työnsä puolueettomasti. Jos oikeudenkäynnin osapuoli epäilee tuomarin puolueettomuutta, hänellä on lain mukaan mahdollisuus vastustaa asiaa käsittelevää tuomaria. Toisinaan jokin osapuoli voi myös olla tyytymätön tuomarin toimintaan. Tässä yhteydessä erotetaan toisistaan tuomioistuimen antama päätös ja tuomarin käyttäytyminen.

  1. Jos tyytymättömyys liittyy tuomioon, valituksen tekijällä on yleensä mahdollisuus hakea muutosta;
  2. Tuomarin toiminnasta voi valittaa sen tuomioistuimen kansliaan, jossa tuomarilla on virka. Jokaisella tuomioistuimella on menettelynsä ja sääntönsä valitusten käsittelemiseksi.

Tuomareiden on erikoistuttava vähintään kahteen alaan. Tavallisesti he käsittelevät ensin yhden alan asian ja vaihtavat sen jälkeen toisen lainkäyttöalueen asiaan. Tämän säännön tarkoituksena on estää tuomareita keskittymästä liian pitkään ja liikaa yhteen asiantuntemukseen.

Tuomarit työskentelevät alioikeuksissa (rechtbank). Ne kattavat vähintään neljä alaa: siviili-, rikos-, hallinto- ja piirituomioistuinten ala. Jälkimmäisellä alalla työskenteleviä tuomareita kutsutaan kantonrechteriksi. muita kutsutaan rechteriksi. Hovioikeuksissa ja korkeimmassa oikeudessa työskenteleviä tuomareita kutsutaan raadsheeriksi.

Tuomioistuinten kokoonpano asian käsittelyssä on seuraava:

  • Kantonioikeuden tuomarit käsittelevät asiat yksin.
  • Alioikeuden tuomarit käsittelevät asiat yleensä yksin, mutta joidenkin asioiden käsittely tapahtuu kolmen tuomarin kokoonpanossa.
  • Muutoksenhakutuomioistuinten tuomarit käsittelevät asioita kolmen tuomarin kokoonpanossa, paitsi jos yksi tuomari voi käsitellä tällaisen asian. Tästä säädetään laissa (oikeusorganisaatiolaki).
  • Korkein oikeus käsittelee kaikki asiat, joissa on viisi tuomaria.

Ammattikunnan sääntelystä vastaa tuomarineuvosto.

Oikeudellinen tietokanta

Lisätietoja on Alankomaiden oikeuslaitosta koskevalla yleisellä verkkosivustolla, joka on yleisön saatavilla.

Oikeusalan ammattien organisaatio

Asianajajat

Nederlandse Orde van Advocaten (asianajajien yhdistys) on kaikkien asianajajien julkisoikeudellinen ammattialajärjestö Alankomaissa.

Lakimiehistä annetun lain mukaan kaikki alahuoneessa rekisteröidyt asianajajat muodostavat yhdistyksen. Rekisteröityjä asianajajia on tällä hetkellä yli 18.000.

Yhdistys edistää hyvän oikeudenkäytön nimissä asianajajien ammattien moitteetonta harjoittamista. Se tekee näin muun muassa vahvistamalla asianajajan ammattia koskevat säännöt (advocat’n 28 §:n perusteella). Yhdistys huolehtii myös asianajajien ammatillisesta koulutuksesta (asiamieslain 9 §:n mukaisesti) ja edistää oikeusalan ammattikunnan laatua ja valvontaa. Lisäksi yhdistys neuvoo Alankomaiden viranomaisia pyydettäessä ja pyytämättä toimintapoliittisista suunnitelmista ja lakiehdotuksista.

Yhdistys on erotettava piirikuntien paikallisista asianajajaliitoista. Näillä erillisillä organisaatioilla on omat tehtävänsä, roolinsa ja toimivaltansa.

Oikeudelliset neuvonantajat

Tätä ammattia ei säännellä keskitetysti.

Julkiset notaarit

Järjestö

Alankomaiden kuninkaallinen siviilioikeudellisten notaarien yhdistys (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) puolustaa notaarien etuja Alankomaissa ja varmistaa, että he voivat hoitaa tehtävänsä asianmukaisesti.

Asema ja tehtävät

Lain mukaan tiettyihin sopimuksiin ja oikeustoimiin tarvitaan notaarin vahvistus. Tärkeimmät ovat:

  1. Kiinteistöjen luovutus Alankomaissa
  2. Kiinnityksen tekeminen tai kuolettaminen
  3. Julkis- tai yksityisoikeudellisen yhtiön perustaminen tai yhtiöjärjestyksen muuttaminen
  4. Säätiön tai yhdistyksen (myös osuuskunnan) perustaminen tai sääntöjen muuttaminen
  5. Testamentin laatiminen, muuttaminen ja toimeenpano
  6. Avioehdon ja rekisteröityä parisuhdetta koskevan sopimuksen laatiminen tai muuttaminen
  7. Rekisteröityjen osakkeiden siirto
  8. Lahjan ja lahjoituksen vahvistaminen.

Notaari voi olla mukana myös riippumattomana oikeudellisena asiantuntijana henkilöiden välisten oikeudellisesti sitovien sopimusten tekemiseksi. Esimerkkeinä voidaan mainita yhteistyösopimukset (liikeyhtiöt, henkilöyhtiöt ja kommandiittiyhtiöt), avopuolison väliset sopimukset ja järjestelyt, joilla suojataan rajavastuuyhtiöitä kolmansilta osapuolilta.

Muut oikeusalan ammatit

Alankomaiden tuomioistuinten virkailijoiden kuninkaalliseen järjestöön (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, KBvG) sovelletaan haastemiehistä annettua lakia (Gerechtsdeurwaarderswet). Lain mukaan kaikkien Alankomaiden haastemiesten on kuuluttava KBvG:hen, jonka tehtävänä on edistää hyviä käytäntöjä haastemiesten ammattikunnassa.

Hollantilaiset ulosottomiehet vastaavat asiakirjojen vastaanottamisesta ja toimittamisesta oikeudenkäynti- ja muiden asiakirjojen tiedoksiannosta jäsenvaltioissa siviili- tai kauppaoikeudellisissa asioissa 13 päivänä marraskuuta 2007 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1393/2007 mukaisesti. Alankomaissa tiedoksi annettavat asiakirjat on lähetettävä suoraan jollekin sen oikeusvirkamiehestä. Tiedoksiantopyynnöt on toimitettava saksaksi tai englanniksi. Tiedoksiantopyyntöä ei voi toimittaa Alankomaiden keskuselimelle eli haastemiesten kuninkaalliselle ammattijärjestölle. Sen apua voidaan pyytää vain edellä mainitun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 3 artiklan c alakohdassa tarkoitetuissa poikkeustapauksissa.

Maksuton oikeusneuvonta

Ensisijaista oikeudellista neuvontaa varten voit pyytää apua jostakin oikeusaputoimistosta (Het Juridisch Loket). Tässä voit pyytää tietoja, neuvoja ja selvennyksiä oikeudellisista asioista. Tämä on ensimmäinen käyntisatama oikeusavun antamisessa.

Tarvittaessa asiakas ohjataan yksityisen lakimiehen tai sovittelijan puheille. Nämä vastaavat oikeusavun toisesta vaiheesta.

Kaikki oikeudellisten palvelujen palvelupisteissä olevat tietopalvelut ovat maksuttomia. Ne myönnetään joko paikan päällä tai kuulemisen yhteydessä. Voit ottaa yhteyttä näihin yhteyspisteisiin, joilla on siviili-, hallinto-, rikos- ja maahanmuuttooikeuteen liittyviä ongelmia.

Oikeusapupalvelulla on 44 toimipistettä ympäri maata, jotta jokainen Alankomaiden kansalainen saa tarvittaessa apua läheltä.

Lisätietoja on Oikeudellisten neuvontapalvelujen verkkosivustolla.

Asiaan liittyvät linkit

Ministeriö

Alankomaiden tuomioistuinlaitos ja korkein oikeus

Alankomaiden asianajajaliitto

Kuninkaallinen notaarialan järjestö

Alankomaiden haaste- ja ulosottomiesten ammattiliitto

Oikeudellinen tukipalvelu

Päivitetty viimeksi: 07/03/2024

Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.