Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Pravna struka - Škotska

Ova je zemlja u postupku povlačenja iz EU-a.

Ova je stranica strojno prevedena i njezina kvaliteta nije zajamčena.

Kvaliteta ovog prijevoda ocijenjena je kao: nepouzdana

Smatrate li ovaj prijevod korisnim?

Na ovim je stranicama dostupan pregled glavnih vrsta pravnih stručnjaka u škotskom dijelu sudske nadležnosti Ujedinjene Kraljevine. Uključene su informacije o sucima, tužiteljima i pravnicima.


Pravna struka

Suci

U Škotskoj ne postoji posebno zanimanje sudaca kao takvih. Samo iskusni odvjetnici mogu postati suci. Sudska mjesta u škotskom dijelu sudske nadležnosti su:

  • Predsjednik Vrhovnog građanskog suda (Lord President of the Court of Session)
  • Potpredsjednik Vrhovnog građanskog suda i Vrhovnog kaznenog suda (Lord Justice Clerk)
  • Grofovijski principal koji predsjedaju jednom od šest školarskih grofovija (sheriffdoms)
  • Ako zasjedaju na Vrhovnom sudu, suci su poznati kao lordovi Vijeća i sjednice
  • Kad zasjedaju na Vrhovnom kaznenom sudu (High Court of Justiciary), suci se nazivaju povjerenicima pravosuđa (Lords Commissioners of Justiciary)
  • Grofovijski suci (Sheriffs & Sheriffs)
  • Grofovijski suci sa skraćenim radnim vremenom obično zamjenjuju stalne grofovijske suce.
  • Mirovni suci (Justices of the Peace) su laici koji na sudovima mirovnih sudaca zasjedaju sami ili utroje, a pomaže im sudski službenik s pravnom izobrazbom ili sudski procjenitelj.

Drugi nositelji sudačkih dužnosti su predsjednik Poveznica se otvara u novom prozoru škotskog suda savezne zemlje, koji se bavi predmetima povezanima s imovinom pod usjevima ili poljoprivrednim najmom te onima koji predsjedaju brojnim upravnim sudovima Škotske.

Više informacija o Državnom sudbenom vijeću možete pronaći na web-mjestu Poveznica se otvara u novom prozoru Pravosuđe web-mjesta Škotske.

Tužitelji

Organizacija

U Škotskoj Krunski ured i služba javnog tužiteljstva Poveznica se otvara u novom prozoru(Crown Office and Procurator Fiscal Service) odgovorno je tijelo za sve kaznene progone. Na čelu te službe je glavni javni tužitelj (Lord Advocate), koji je također ministar u škotskoj vladi, i njegov zamjenik koji se naziva Solicitor General.

Krunski ured i služba javnog tužiteljstva (COPFS) jedino je nadležno tijelo za kazneni progon kaznenih djela, istragu iznenadnih ili sumnjivih smrti i pritužbe na rad policije.

Zakonom o Škotskoj iz 1998. (odjeljak 48.) određeno je da će bilo koju odluku glavni javni tužitelj (u svojstvu čelnika sustava kaznenog progona i istraga smrti u Škotskoj) donijeti sam neovisno o bilo kojoj drugoj osobi.

Samo kvalificirani odvjetnici ili odvjetnici mogu postati tužitelji.

Uloga i dužnosti

Policija (ili druge specijalne agencije za izvješćivanje, primjerice Uprava za prihode i carine Njezina veličanstva (Her Majesty’s Revenue and Customs)) provodi početnu istragu kaznenog djela i podnosi izvješće lokalnom javnom tužitelju (Procurator Fiscal). On razmatra to izvješće i odlučuje treba li poduzeti mjere u interesu javnosti. U donošenju odluke javni će tužitelj razmotriti postoje li dostatni dokazi i, ako da, koje su mjere prikladne: to jest kazneni progon, korištenje izravne mjere (kao što je porezna novčana kazna) ili bez poduzimanja mjera. U predmetima koje treba uzeti u obzir porota, fiskalni će tužitelj razgovarati sa svjedocima te prikupljati i preispitivati forenzičke i druge dokaze prije izvješćivanja viših odvjetnika, koji će odlučiti o kaznenom progonu.

Organizacija pravne struke: Odvjetnici

Odvjetnici

Odvjetnici su članovi Škotske odvjetničke udruge (Scottish Bar). Oni imaju pravo pojaviti se pred svim škotskim sudovima, iako većinom rade na višim sudovima (Vrhovni građanski sud i Vrhovni kazneni sud) i daju stručna mišljenja o pravnim pitanjima. Iskusni odvjetnici poznati su kao kralj evski savjetnici (Queen’s Counsel). Svi odvjetnici članovi su Odvjetničke komore ( Poveznica se otvara u novom prozoruFaculty of Advocates).

Pravni savjetnici (solicitors)

Pravni savjetnici najbrojniji su među pravnim stručnjacima. Oni mogu davati savjete o svim pravnim pitanjima i zastupati stranke pred sudom. Svi pravni savjetnici članovi su Komore pravnih savjetnika Poveznica se otvara u novom prozoruŠkotske (Law Society of Scotland), koja promiče interese pravnih savjetnika i interese javnosti u odnosu na njihovu struku.

Postoje i pravni savjetnici-odvjetnici, koji su također članovi Komore pravnih savjetnika Škotske. Kao odvjetnici (vidi gore), i oni se mogu pojaviti pred Vrhovnim građanskim sudom i Vrhovnim kaznenim sudom.

Javni bilježnici

Javni bilježnici su pravni savjetnici koji dokumentiraju određene poslove i potpisuju određene pravne dokumente. Oni nisu odvojena samostalna pravna struka.

Zastupnici za patente i žigove

Patentni zastupnici i zastupnici za žigove stručni su savjetnici u području intelektualnog vlasništva. Oni strankama daju pravne savjete na tom području, osobito u pogledu registracije i postupka prijave patenata, žigova i dizajna kao i u pogledu drugih aspekata intelektualnog vlasništva uključujući i zaštitu autorskih prava.

Druge pravne profesije

Službenici okružnog suda (Sheriff Officer) i Messengers-at-arb službenici su suda koji su odgovorni za dostavu pismena i izvršenje sudskih naloga u Škotskoj. I jedne i druge zapošljavaju privatna poduzeća, a oni naplaćuju pristojbe određene sekundarnim zakonodavstvom.

Službenici i ostalo sudsko osoblje u Škotskoj ne moraju biti zakonski osposobljeni. Oni su državni službenici koji se bave administrativnim poslovima i pomažu sucima. Ne smiju pružati pravne savjete. Osoblje Revizorskog suda zapošljava Poveznica se otvara u novom prozoru škotska sudska služba. Više informacija o kategorijama osoblja može se pronaći ovdjePDF (4293 Kb)HR, ali promijenite ime od Škotske sudske službe u Škotsku službu za sudove.

Povezane poveznice

Poveznica se otvara u novom prozoruKrunski ured javnog tužiteljstva (Crown Office and Procurator Fiscal Service
Poveznica se otvara u novom prozoru Faculty of Advocacy
Poveznica se otvara u novom prozoru Law Society of Scotland Law Society of Scotland
Poveznica se otvara u novom prozoru Scottish Association of Law Centres
Poveznica se otvara u novom prozoru of Law Centres of Law Centre Chartered Institute of Patent Attorneys
Poveznica se otvara u novom prozoru Institute of Trade Mark AttorneysPoveznica se otvara u novom prozoru Uredba o pravima
intelektualnog vlasništva)


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 17/12/2019