Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tartási követelések

Legnagyobb méret Nyomtatás

Az Ön által megjelenített nyelvi változat fordítása még folyamatban van.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.

Amennyiben tartási követelést szeretne benyújtani, azaz például havi tartásdíjat szeretne követelni a gyermekétől távol élő szülőtől, az uniós jog értelmében a lakóhelye szerinti tagállam bíróságaihoz fordulhat a kötelezett tartásdíj-fizetési kötelezettségének megállapítása és a tartásdíj összegének meghatározása érdekében. Az erre vonatkozó határozatot zökkenőmentesen elismerik az Európai Unió más tagállamaiban.


Európai Igazságügyi Hálózat polgári és kereskedelmi ügyekben

Részletes információkért kérjük, kattintson a jobb oldalon található zászlók egyikére.

Új szabályok 2011 júniusától

2011. június 18-től A link új ablakot nyit megúj szabályokat kell alkalmazni a tartási kérdésekre vonatkozóan. Ezek a szabályok bírósági védelmet biztosítanak a tartásra jogosult személynek azáltal, hogy lehetővé teszik számára peres eljárás indítását a tartási követelés kötelezettjével szemben a tartásra jogosult személy lakóhelye szerinti tagállam bíróságai előtt. Ezenkívül a tagállamok bíróságai által tartási kötelezettséggel kapcsolatban hozott bármely határozatot automatikusan elismerik majd az Európai Unióban, és azt valamennyi tagállamban, további alaki követelmények nélkül végre lehet majd hajtani. Végezetül, a tagállamok adminisztratív segítséget nyújtanak majd a tartási követelések jogosultjainak és kötelezettjeinek.

Amennyiben a tartási követelés kötelezettje vagy jogosultja nem uniós tagállamban él, a tartásdíj a gyermektartás és a családi tartások egyéb formáinak nemzetközi behajtásáról szóló A link új ablakot nyit megegyezmény és a tartási kötelezettségekre alkalmazandó jogra vonatkozó A link új ablakot nyit megjegyzőkönyv alapján hajtható be azon nem uniós államokban, amelyek az egyezmény részes felei.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 03/12/2014