Cale de navigare

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Creanţe privind întreţinerea

Versiunea actualizată în limba pe care o vizualizaţi acum este încă în curs de traducere.
Pagina este deja disponibilă în următoarele limbi: engleză.

Dacă doriți să solicitați întreținerea, de exemplu solicitând o plată lunară a pensiei alimentare din partea unui părinte care nu locuiește împreună cu copilul, dreptul UE vă permite să vă adresați instanțelor din statul propriu pentru a stabili obligația debitorului de a plăti întreținerea și de a stabili cuantumul pensiei alimentare. Acest tip de decizie va fi recunoscut cu ușurință într-un alt stat membru al Uniunii Europene.


Reţeaua Judiciară Europeană în materie civilă şi comercială

Pentru a obține informații detaliate, vă rugăm să selectați unul dintre steagurile care figurează în partea dreaptă.

Norme noi începând din iunie 2011

Începând din luna iunie 2011, se vor aplica Linkul se deschide într-o fereastră nouănorme noi privind întreținerea  Acestea vor asigura în continuare protecția judiciară a creditorului obligației de întreținere, permițând acestuia să îl acționeze în justiție pe debitor în fața instanțelor din propriul stat membru. În plus, orice hotărâre privind obligațiile de întreținere emisă de instanțele statelor membre va circula liber în interiorul Uniunii Europene și poate fi executată în toate statele membre fără formalități suplimentare. În final, creditorii și debitorii unor obligații de întreținere vor beneficia de asistența administrativă oferită de statele membre.

Atunci când obligațiile de întreținere sunt datorate sau sunt în beneficiul unei persoane care locuiește într-un stat care nu este membru al UE, Linkul se deschide într-o fereastră nouăConvenția privind obținerea pensiei de întreținere în străinătate pentru copii și alți membri ai familiei și Linkul se deschide într-o fereastră nouăProtocolul privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere vă pot ajuta în obținerea pensiei de întreținere în statele care nu sunt membre ale UE, dar care sunt părți la această convenție.


Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.

Ultima actualizare: 10/03/2015