Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Preživninski zahtevki

Povečana različica Natisni

Če želite zahtevati preživnino, na primer mesečno vzdrževalnino za otroka, od starša, ki ne živi z njim, vam pravo EU omogoča, da na sodišču v matični državi vložite zahtevo za določitev obveznosti dolžnika glede plačila preživnine in njeno višino. Takšna sodna odločba bo brez težav priznana v drugih državah članicah.


Povezava se odpre v novem oknuKliknite za podrobnejše informacije (preusmerjeni boste na ustrezno stran Evropske pravosodne mreže v civilnih in gospodarskih zadevah).

Novi predpisi, ki bodo veljali od junija 2011

Od 18. junija 2011 se bodo v zvezi s preživninskimi zadevami uporabljali Povezava se odpre v novem oknunovi predpisi, s katerimi bo prav tako zagotovljeno sodno varstvo preživninskih upravičencev, saj bodo lahko ti tožbo vložili na sodiščih v matični državi. Poleg tega bo zagotovljen prost pretok vseh sodnih odločb o preživninah, ki jih bodo izdala sodišča držav članic; izvrševanje teh sodnih odločb v drugih državah članicah se bo izvajalo brez dodatnih formalnosti. Preživninski upravičenci in zavezanci bodo upravičeni do upravne pomoči držav članic.

Če preživninski zavezanec ali upravičenec živi v tretji državi (ki ni država članica EU), se za vložitev zahtevkov za preživnino v tretji državi, ki je pogodbenica Povezava se odpre v novem oknuKonvencije o mednarodni izterjavi preživnine otrok in drugih oblik preživnine družin, uporabljata navedena konvencija in Povezava se odpre v novem oknuProtokol o pravu, ki se uporablja za preživninsko obveznost.


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 07/06/2013