Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Preživninski zahtevki

Ta jezikovna različica se prevaja.
Opozarjamo, da so že na voljo naslednje jezikovne različice: angleščina.

Če želite zahtevati preživnino, na primer mesečno vzdrževalnino za otroka, od starša, ki ne živi z njim, vam pravo EU omogoča, da na sodišču v matični državi vložite zahtevo za določitev obveznosti dolžnika glede plačila preživnine in njeno višino. Takšna sodna odločba bo brez težav priznana v drugih državah članicah.


Evropska pravosodna mreža v civilnih in gospodarskih zadevah

Za podrobnejše informacije izberite eno od zastavic na desni strani zaslona.

Novi predpisi, ki bodo veljali od junija 2011

Od 18. junija 2011 se bodo v zvezi s preživninskimi zadevami uporabljali Povezava se odpre v novem oknunovi predpisi, s katerimi bo prav tako zagotovljeno sodno varstvo preživninskih upravičencev, saj bodo lahko ti tožbo vložili na sodiščih v matični državi. Poleg tega bo zagotovljen prost pretok vseh sodnih odločb o preživninah, ki jih bodo izdala sodišča držav članic; izvrševanje teh sodnih odločb v drugih državah članicah se bo izvajalo brez dodatnih formalnosti. Preživninski upravičenci in zavezanci bodo upravičeni do upravne pomoči držav članic.

Če preživninski zavezanec ali upravičenec živi v tretji državi (ki ni država članica EU), se za vložitev zahtevkov za preživnino v tretji državi, ki je pogodbenica Povezava se odpre v novem oknuKonvencije o mednarodni izterjavi preživnine otrok in drugih oblik preživnine družin, uporabljata navedena konvencija in Povezava se odpre v novem oknuProtokol o pravu, ki se uporablja za preživninsko obveznost.


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 03/12/2014