Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • ...
  • Házassági ügyek és szülői felelősségre vonatkozó eljárások

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Házassági ügyek és szülői felelősségre vonatkozó eljárások - Bulgária


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Bulgária

Családjog – házassági ügyek és a szülői felelősségre vonatkozó eljárások


67. cikk (a)

67. cikk (b)

67. cikk (c)

21. és 29. cikk

33. cikk

34. cikk

67. cikk (a)

Az 53. cikknek megfelelően kijelölt központi hatóságok neve, címe és kommunikációs csatornái a következők:

Igazságügyi Minisztérium

A Gyermekek Nemzetközi Jogi Védelmével és a Nemzetközi Örökbefogadásokkal Foglalkozó Igazgatóság

Tel.: (+359 2) 9237302

E-mail: L_Chernogorova@justice.government.bg

Fax: (+359 2) 9871557

Cím: Ul. Slavyanska No 1

BG-1040 Szófia

Bulgária

(a rendelet által lefedett minden, a szülői felelősséggel, valamint a gyermekek jogellenes elvitelével és elhelyezésével (56. cikk) kapcsolatos valamennyi kérdés tekintetében)

Nemzetközi Jogi Együttműködési és Európai Ügyek Igazgatósága

Tel.: (+359 2) 9237413

Fax: (+359 2) 9809223

Cím: Ul. Slavyanska No 1

BG-1040 Szófia

Bulgária

(a rendelet által lefedett valamennyi kérdés tekintetében, kivéve a szülői felelősséggel, valamint a gyermekek jogellenes elvitelével és elhelyezésével (56. cikk) kapcsolatos kérdéseket)

67. cikk (b)

Az 57. cikk (2) bekezdése értelmében kijelölt központi hatóságokkal kapcsolatos kommunikáció során elfogadott nyelvek a következők: bolgár, angol és francia.

67. cikk (c)

A 45. cikk (2) bekezdése értelmében fennálló láthatási jogokra vonatkozó igazolás elfogadott nyelvei a következők: bolgár, angol és francia.

21. és 29. cikk

A 21. cikk (2) bekezdésében hivatkozott, a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban hozott ítéletek elismerésére hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervek az anyakönyvi nyilvántartásba vételt végző hatóságok, méghozzá az önkormányzatok polgármesterei (a polgári perrendtartás 621. cikkének (2) bekezdése).

A 21. cikk (2) bekezdésében hivatkozott, az ítéletek elismerésére hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerv a regionális bíróság, amely az ellenérdekű fél állandó vagy bejegyzett címe szerinti illetékességgel, vagy ha a félnek nincs állandó vagy bejegyzett címe a Bolgár Köztársaságban, az érdekelt fél állandó vagy bejegyzett címe szerinti illetékességgel (a polgári perrendtartás 622. cikkének (1) bekezdése). Amennyiben az érdekelt fél sem rendelkezik állandó vagy bejegyzett címmel a Bolgár Köztársaságban, a kérelmet a Szófiai Városi Bírósághoz kell benyújtani.

A 29. cikkben hivatkozott hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság, amelyhez egy másik uniós tagállamban kibocsátott bírósági határozat végrehajthatóvá nyilvánítására vonatkozó kérelem benyújtható, a regionális bíróság, amely az adós állandó vagy bejegyzett címe szerinti vagy a végrehajtás helye szerinti illetékességgel rendelkezik. (a polgári perrendtartás 623. cikkének (1) bekezdése)

33. cikk

A határozat ellen a Szófiai Fellebbviteli Bíróságon lehet fellebbezést benyújtani. (a polgári perrendtartás 623. cikke (6) bekezdésének első mondata)

34. cikk

A Szófiai Fellebbviteli Bíróság határozatai elleni további fellebbezéseket a Legfelsőbb Semmítőszékhez lehet benyújtani. (a polgári perrendtartás 623. cikke (6) bekezdésének második mondata)

 

Ez a webhely az A link új ablakot nyit megEurópa Önökért portál része.

Örömmel vesszük A link új ablakot nyit megvisszajelzését arról, hogy hasznosnak találta-e az oldalon szereplő információkat.

Your-Europe


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 14/12/2020