Close

BETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!

Visit the BETA version of the European e-Justice Portal and give us feedback of your experience!

 
 

Navigation path

  • Home
  • ...
  • Matrimonial matters and matters of parental responsibility

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Zakonski spori in spori v zvezi s starševsko odgovornostjo

Nacionalne informacije in spletni obrazci v zvezi z Uredbo (ES) št. 2201/2003


Splošne informacije

Povezava se odpre v novem oknuUredba Sveta (ES) št. 2201/2003 z dne 27. novembra 2003 o pristojnosti in priznavanju ter izvrševanju sodnih odločb v zakonskih sporih in sporih v zvezi s starševsko odgovornostjo ter o razveljavitvi Uredbe (ES) št. 1347/2000

Uredba se uporablja med vsemi državami članicami Evropske unije, razen Danske.

Sodna odločba, izrečena v eni državi članici, se priznava v drugi državi članici brez kakršnega koli posebnega postopka.

Sodna odločba, izrečena v eni državi članici, ki je v tej državi članici tudi izvršljiva, se izvrši v drugi državi članici, ko se na podlagi vloge zainteresirane strani zanjo razglasi, da se tam lahko izvrši. Vloga za razglasitev izvršljivosti se predloži sodišču, ki je navedeno pod Sodišče, pristojno za priznavanje/izvršljivost zahtevka. Pritožba zoper odločitev o vlogi za razglasitev izvršljivosti se vloži pri sodišču, ki je navedeno na seznamu Sodišče, pristojno za pritožbo zoper odločbo o priznavanju/izvršljivosti.

Sodne odločbe o pravici do stikov in sodne odločbe o vrnitvi otroka so priznane in izvršljive v drugih državah članicah, pri čemer ni potrebna izjava o izvršljivosti, če imajo priloženo potrdilo.

Uredba določa štiri standardne obrazce.

Vsaka država članica imenuje vsaj en osrednji organ za pomoč pri uporabi Uredbe.

Evropski portal e-pravosodje zagotavlja informacije o uporabi uredb in uporabniku prijazno orodje za izpolnjevanje obrazcev.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.

Zadevna povezava

Povezava se odpre v novem oknuARHIVIRANO spletišče Evropskega pravosodnega atlasa (zaprto 30. septembra 2017)


FINDING COMPETENT COURTS/AUTHORITIES

The search tool below will help you to identify court(s)/authority(ies) competent for a specific European legal instrument. Please note that although every effort has been made to ascertain the accuracy of the results, there may be some exceptional cases concerning the determination of competence that are not necessarily covered.

Family law – matrimonial matters and matters of parental responsibility


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.

Zadnja posodobitev: 19/02/2019