Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • ...
  • Házassági ügyek és szülői felelősségre vonatkozó eljárások

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Házassági ügyek és szülői felelősségre vonatkozó eljárások - Svédország


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Svédország

Családjog – házassági ügyek és a szülői felelősségre vonatkozó eljárások


67. cikk (a)

67. cikk (b)

67. cikk (c)

21. és 29. cikk

33. cikk

34. cikk

67. cikk (a)

Az 53. cikk alapján kijelölt központi hatóságok neve, címe és a kapcsolattartás módja:

Utrikesdepartementet Enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden

(A Külügyminisztérium konzuli ügyek és polgári jogi osztálya)

S-103 39 Stockholm

Telefon:    +46 (8) 405 1000 (központi telefonszám) / +46 (8) 405 5005 (hivatali időn kívül hívható segélyhívó szám )

+46 (8) 723 1176;

Email cím: ud-kc@gov.se

67. cikk (b)

A központi hatóságok részére szóló, az 57. cikk (2) bekezdése szerinti közlemények elfogadott nyelvei a svéd és az angol.

67. cikk (c)

A láthatási jogra és a gyermek visszavitelére vonatkozó igazolás esetén – 45. cikk (2) bekezdés: svéd vagy angol.

21. és 29. cikk

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata svéd nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angolfrancia.

21. cikk

Ha a kérelem teljes egészében vagy részben gyermek személyére irányul, azt a gyermekek és szülők jogairól szóló svéd törvény (föräldrabalken) 21. fejezetének 1. szakasza értelmében a körzeti bírósághoz (tingsrätt) kell benyújtani.

Ha a kérelem nem gyermek személyére irányul, azt a másik fél lakóhelye szerint illetékes körzeti bírósághoz, vagy, ha a másik fél nem Svédországban lakik, a nackai körzeti bírósághoz kell benyújtani.

29. cikk

Ha a kérelem teljes egészében vagy részben gyermek személyére irányul, azt a Brüsszel II. rendelet 29. cikkének (2) bekezdése szerinti körzeti bírósághoz kell benyújtani.

Ha a kérelem nem gyermek személyére irányul, azt szintén a Brüsszel II. rendelet 29. cikkének (2) bekezdése szerint meghatározott körzeti bírósághoz kell benyújtani.

33. cikk

A 33. cikk szerinti jogorvoslati kérelmet ahhoz a körzeti bírósághoz kell benyújtani, amely a határozatot hozta.

34. cikk

A 34. cikk szerinti jogorvoslati kérelem csak fellebbviteli bírósághoz (hovrätt) vagy a Legfelsőbb Bírósághoz (Högsta domstolen) nyújtható be.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 07/04/2020