Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Házassági vagyonjogi rendszerek

A kapcsolatukban nemzetközi dimenzióval rendelkező házastársak vagyonának felosztására vonatkozó tagállami szabályok a házasság felbontása, különválás vagy az egyik fél halála esetén


Egyre több uniós polgár költözik külföldre, hogy egy másik uniós országban tanuljon, munkát vállaljon vagy családot alapítson. Ennek következtében nő a nemzetközi párok száma, akár házasságban, akár regisztrált élettársi kapcsolatban élnek.

A nemzetközi párok olyan párok, amelyek tagjai eltérő állampolgárságúak, nem a saját országukban, hanem egy másik uniós országban élnek, vagy különböző országokban vannak ingatlanjaik. A nemzetközi pároknak – akár házasságban, akár bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek – kezelniük kell vagyonukat mindenekelőtt pedig meg kell azt osztaniuk válás/különválás vagy az egyik fél halála esetén.

Az uniós szabályok segítséget nyújtanak a nemzetközi párok számára ezekben a helyzetekben. Ezek a szabályok 18 uniós tagállamban alkalmazhatók: Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Cipruson, a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Horvátországban, Luxemburgban, Máltán, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovéniában.

Ezek a szabályok határozzák meg, hogy mely uniós ország bíróságai járjanak el a nemzetközi párok vagyonával kapcsolatos ügyekben, és melyik jogot kell alkalmazni e kérdések megoldására. A szabályok azt is leegyszerűsítik, hogy az egyik uniós országból származó ítéleteket és közjegyzői okiratokat hogyan kell elismertetni és végrehajtani egy másik uniós országban.

Kérjük, válassza ki a vonatkozó ország zászlaját a részletes nemzeti információk megjelenítéséhez.

Amennyiben további tájékoztatásra van szüksége, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az érintett uniós ország hatóságaival vagy jogi szakemberével.

Ellátogathat az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa A link új ablakot nyit meghttp://www.coupleseurope.eu/hu/home honlapjára is.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 29/11/2019