Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Stvari bračnoimovinskih režima

Izvorna jezična inačica ove stranice engleski nedavno je izmijenjena. Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.

Informacije na nacionalnoj razini u vezi s Uredbom 2016/1103


U lipnju 2016. Europska unija donijela je Poveznica se otvara u novom prozoruUredbu o bračnoimovinskim režimima u međunarodnim brakovima, čiji je cilj pomoći bračnim drugovima u svakodnevnom upravljanju imovinom i njezinoj podjeli u slučaju razvoda ili smrti jednog od bračnih drugova. Uredbu je u okviru postupka pojačane suradnje donijelo 18 država članica: Švedska, Belgija, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Španjolska, Francuska, Portugal, Italija, Malta, Luksemburg, Njemačka, Češka, Nizozemska, Austrija, Bugarska, Finska i Cipar. Druge države članice EU-a mogu pristupiti Uredbi u bilo koje vrijeme (u tom slučaju dotična će država članica morati pristupiti i Uredbi o imovinskim posljedicama registriranih partnerstava).

Uredbom će se osigurati pravna sigurnost međunarodnih brakova i smanjiti troškovi pravnih postupaka jer će bračni drugovi jasno znati u kojoj su zemlji sudovi nadležni za pitanja povezana s njihovom imovinom i čije se nacionalno pravo primjenjuje na rješavanje tih pitanja. Uredbom će se olakšati i priznavanje i provođenje u državi članici odluka o imovinskim pitanjima donesenih u drugoj državi članici. Kako se imovina para mora podijeliti u slučaju razvoda ili smrti, Uredbom će se olakšati i primjena pravila EU-a u prekograničnim slučajevima razvoda i nasljeđivanja. Uredba će se primjenjivati od 29. siječnja 2019.


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.

Posljednji put ažurirano: 12/02/2019