Închide

VERSIUNEA BETA A PORTALULUI ESTE ACUM DISPONIBILĂ!

Accesați versiunea BETA a portalului european e-justiție și spuneți-ne cum vi se pare!

 
 

Cale de navigare

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Materia regimurilor matrimoniale

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

Informații trimise de statele membre privind Regulamentul 2016/1103


În iunie 2016, Uniunea Europeană a adoptat un Linkul se deschide într-o fereastră nouăregulament privind regimurile patrimoniale ale căsătoriilor internaționale, pentru a ajuta cuplurile să își administreze bunurile în viața de zi cu zi și să își partajeze patrimoniul în caz de divorț sau de deces al unui membru al cuplului. Regulamentul a fost adoptat prin procedura de cooperare consolidată de către 18 state membre ale UE: Suedia, Belgia, Grecia, Croația, Slovenia, Spania, Franța, Portugalia, Italia, Malta, Luxemburg, Germania, Cehia, Țările de Jos, Austria, Bulgaria, Finlanda și Cipru. Alte țări ale UE pot decide în orice moment să adere la regulament (în acest caz vor trebui să adere și la Regulamentul privind efectele patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate).

Regulamentul va oferi securitate juridică căsătoriilor internaționale și va reduce costurile aferente acțiunilor judiciare întrucât cuplurile vor ști ce instanțe naționale sunt competente să le soluționeze litigiile legate de patrimoniu și ce lege internă este aplicabilă. De asemenea, regulamentul va facilita recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie de patrimoniu pronunțate într-un alt stat membru al UE. Întrucât bunurile cuplului trebuie împărțite în caz de divorț sau de deces, regulamentul va facilita, de asemenea, aplicarea normelor UE privind divorțurile și succesiunile transfrontaliere. Regulamentul se va aplica de la 29 ianuarie 2019.


Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.

Ultima actualizare: 12/02/2019