Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

  • Domov
  • ...
  • Zadeve na področju premoženjskih razmerij med zakoncema

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Zadeve na področju premoženjskih razmerij med zakoncema

Informacije za posamezne države v zvezi z Uredbo (EU) 2016/1103


Evropska unija je junija 2016 sprejela Povezava se odpre v novem oknuuredbo o premoženjskih razmerjih v mednarodnih zakonskih zvezah, katere cilj je pomagati parom pri vsakodnevnem upravljanju premoženja in pri njegovi razdelitvi v primeru razveze zakonske zveze ali smrti enega od zakoncev. Uredba je bila sprejeta v okviru postopka okrepljenega sodelovanja s strani 18 držav EU: Švedske, Belgije, Grčije, Hrvaške, Slovenije, Španije, Francije, Portugalske, Italije, Malte, Luksemburga, Nemčije, Češke, Nizozemske, Avstrije, Bolgarije, Finske in Cipra. Ostale države EU se lahko izvajanju uredbe pridružijo kadar koli (v tem primeru se morajo pridružiti tudi izvajanju uredbe glede premoženjskopravnih posledic registriranih partnerskih skupnosti).

Uredba zakoncem v mednarodnih zakonskih zvezah zagotavlja pravno varnost in zmanjšuje stroške sodnih postopkov, saj bodo pari vedeli, katera nacionalna sodišča EU bodo obravnavala vprašanja v zvezi z njihovim premoženjem in katero nacionalno pravo je treba uporabiti za reševanje teh zadev. Uredba tudi olajšuje priznavanje in izvrševanje odločb o premoženjskih zadevah, ki so bile izdane v drugi državi EU. Ker je treba premoženje para v primeru razveze zakonske zveze ali smrti enega od partnerjev razdeliti, uredba prav tako olajšuje uporabo pravil EU o čezmejnih razvezah in dedovanju. Uredba se uporablja od 29. januarja 2019.


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 11/05/2021