Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

  • Domov
  • ...
  • Zadeve o premoženjskopravnih posledicah registriranih partnerskih skupnosti

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Zadeve o premoženjskopravnih posledicah registriranih partnerskih skupnosti

Izvirna jezikovna različica te strani angleščina je bila pred kratkim spremenjena. To jezikovno različico trenutno prevajajo naši prevajalci.

Informacije za posamezne države v zvezi z Uredbo (EU) 2016/1104


Evropska unija je junija 2016 sprejela Povezava se odpre v novem oknuuredbo o premoženjskopravnih posledicah registriranih mednarodnih partnerskih skupnosti, katere cilj je pomagati parom pri vsakodnevnem upravljanju premoženja in pri njegovi razdelitvi v primeru prenehanja partnerske skupnosti ali smrti enega od partnerjev. Uredba je bila sprejeta v okviru postopka okrepljenega sodelovanja s strani 18 držav EU: Švedske, Belgije, Grčije, Hrvaške, Slovenije, Španije, Francije, Portugalske, Italije, Malte, Luksemburga, Nemčije, Češke, Nizozemske, Avstrije, Bolgarije, Finske in Cipra. Ostale države EU se lahko izvajanju uredbe pridružijo kadar koli (v tem primeru se morajo pridružiti tudi izvajanju uredbe glede premoženjskih razmerij med zakoncema).

Uredba bo registriranim mednarodnim partnerskim skupnostim zagotovila pravno varnost in zmanjšala stroške sodnih postopkov, saj bodo pari jasno vedeli, katera nacionalna sodišča bodo obravnavala vprašanja v zvezi z njihovim premoženjem in katero nacionalno pravo se bo uporabilo za reševanje teh zadev. Uredba bo tudi olajšala priznavanje in izvrševanje odločb o premoženjskih zadevah, ki so bile izdane v eni državi EU, v drugi državi EU. Ker je treba premoženje para v primeru smrti enega od partnerjev razdeliti, bo uredba prav tako olajšala uporabo pravil EU o čezmejnem dedovanju. Uredba se uporablja od 29. januarja 2019.


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 27/02/2019