Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Mediacija


Spore je mogoče rešiti brez sodnega postopka. Če spora ne morete rešiti sami, lahko razmislite tudi o tehnikah alternativnega reševanja sporov (ARS), kot je mediacija.


Mediacija

Mediacijo je mogoče opredeliti kot strukturiran postopek, v katerem dve ali več strank v sporu poskuša prostovoljno s pomočjo nevtralne in usposobljene tretje strani ("mediatorja") doseči sporazum o rešitvi spora. Ta postopek lahko začnejo stranke, ga predlaga oziroma odredi sodišče ali je predpisan v zakonodaji države članice.

Mediator pomaga strankam doseči sporazum, ne da bi dejansko uradno podal mnenje o eni ali drugi možni rešitvi spora.

Pri mediaciji so stranke pozvane, da začnejo ali ponovno vzpostavijo dialog in se izognejo soočenju. Same izberejo način za reševanje spora in igrajo nadvse dejavno vlogo, s tem da si prizadevajo najti najustreznejšo rešitev. V drugih primerih, zlasti v potrošniških sporih, je mediator tisti, ki najde rešitev in jo predloži strankam. Rešitev spora je odvisna od tega, ali strankam uspe doseči sporazum; če stranke ne dosežejo sporazuma, mediator rešitve ne vsiljuje.

Mediacija velja za hitrejši in v večini primerov stroškovno učinkovitejši postopek kot običajen sodni postopek. Z njo se je mogoče izogniti soočenju, do katerega praviloma pride v sodnem postopku, stranke pa so po rešitvi spora sposobne ohraniti poslovne ali osebne odnose. Mediacija strankam omogoča tudi kreativno rešitev spora, ki je ne bi mogle doseči na sodišču.

Podrobnejše informacije so na voljo na: pregled EUdržave članice in Čezmejna družinska mediacija.


Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Zadnja posodobitev: 08/12/2020