Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Mirenje u državama članicama

U državama članicama mirenje je u različitim stupnjevima razvoja. Neke države članice imaju sveobuhvatno zakonodavstvo ili postupovna pravila o mirenju. U drugima pak zakonodavna tijela pokazuju slab interes za reguliranje mirenja. Međutim, postoje i države članice s razvijenom kulturom mirenja, koje se uglavnom oslanjanju na samoregulaciju.


Sve se više sporova upućuje na sud. Rezultat toga nisu samo dulja razdoblja čekanja na rješenje spora, nego i porast pravnih troškova do te mjere da su oni često u nesrazmjeru s vrijednošću spora.

U većini je slučajeva mirenje brže i stoga obično jeftinije od redovnog sudskog postupka. To je posebno slučaj u zemljama u čijim sudskim sustavima postoje veliki zaostaci i prosječan sudski postupak traje nekoliko godina.

Stoga, unatoč razlikama u obuhvatu i načinima mirenja diljem Europske unije, postoji sve veći interes za taj način rješavanja sporova kao zamjenu za sudske odluke.

Za detaljne informacije koje se odnose na određenu zemlju odaberite odgovarajuću zastavu.


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.

Posljednji put ažurirano: 06/10/2020