Mediation i EU-landene

Niederlande

Mægling, der ledsages af en uafhængig mægler, giver mange fordele for konflikten. I mange tilfælde er mægling nødvendig i en kort periode. Dette kan forhindre langvarige og dyre veje. Og det bidrager til at opretholde forholdet mellem parterne Parterne vil i fællesskab søge en løsning.

Inhalt bereitgestellt von
Niederlande

Hvem skal jeg kontakte?

Der findes forskellige registre over mæglere i Nederlandene. Mediatorsfederatie Nederland (MfN) har traditionelt været en organisation, der har oprettet et register (det tidligere NMI-register). Ud over MfN er der andre organisationer, der fører et register over mæglere. Det internationale ATB-register er et eksempel herpå.

Retshjælpsrådet fører også et register. Registrering er obligatorisk for mæglere, der gennemfører sager på grundlag af retshjælpsloven (herunder yderligere mægling).

På hvilke områder er mægling tilladt og/eller mest udbredt?

Mægling er altid tilladt og anvendes oftest inden for civilret og offentlig ret. Desuden er mægling i straffesager mulig, hvis en række betingelser er opfyldt.

Er der særlige regler, der skal følges?

Det er helt frivilligt at anvende mægling. Der kan indgås en mæglingsaftale. En sådan aftale omfatter aftaler om f.eks. fortrolighed og omkostninger.

Mæglere, der er registreret i et kvalitetsregister, skal overholde de regler (gældende), der er fastsat i det relevante register. I mange tilfælde er der indført en klagemekanisme.

Information og uddannelse

For at blive optaget i et kvalitetsregister skal mæglere opfylde foruddefinerede krav. Disse krav kan omfatte anerkendt grunduddannelse i mægling, beståelse af en teoriprøve, et assessmentcenter og fremlæggelse af en adfærdskodeks (VOG).

Desuden kan der pålægges yderligere krav efter registreringen for at kunne forblive registreret, f.eks. et minimumsantal mæglingssager om året, uddannelse eller kurser, deltagelse i intervision eller deltagelse i en peerevaluering, hvor en uafhængig og upartisk peer evaluerer, om mæglingstjenesterne opfylder det gennemsnitlige niveau, som en erhvervsudøver kan forvente.

Hvad koster mægling?

Forskellige mæglere kan opkræve forskellige timesatser. Mæglernes andel påvirkes af faktorer som deres erfaring, erhvervsmæssige baggrund og specialiseringsområde. Det er derfor klogt at spørge mæglerne, inden mæglingen begynder, hvad deres timesats er, og hvilke yderligere omkostninger der kan være tale om. Mæglerne skal altid angive deres omkostninger. Omkostningerne ved mægling afhænger også af varigheden af mæglingsprocessen og af, hvor mange gange mægleren høres. En mægler koster i gennemsnit 150 EUR i timen (ekskl. moms). Hvis retten henviser til en mægler, kan den betalende part kræve et startbidrag på 150 EUR for de første 2.5 timers mægling.

Hvis du ikke har råd til at betale for en mægler, kan du få retshjælp, hvis du opfylder visse kriterier. Hvis du har ret til retshjælp, skal du kun betale "eget bidrag". Størrelsen af egetbidraget afhænger af din indkomst og formue.

Klik her for at få flere oplysninger om omkostningerne ved mægling.

Er det muligt at fuldbyrde en aftale, som er opnået ved mediation?

En forligsaftale, der er indgået mellem parterne, kan på disses anmodning optages i et notarialdokument, som gør det muligt at fuldbyrde den i Nederlandene på grundlag af artikel 430, stk. 1, i den civile retsplejelov.

Læs mere:

Mediatorsfederatie Nederland (Nederlandenes Sammenslutning af Mæglere)

Retshjælpsrådets register

ATB-register

Sidste opdatering: 22/02/2024

Dette er en maskinoversat udgave af indholdet. Indehaveren af siden påtager sig intet som helst ansvar for kvaliteten af den maskinoversatte tekst.