Schließen

DIE BETAVERSION DES PORTALS IST JETZT ONLINE!

Besuchen Sie die Betaversion des Europäischen Justizportals und lassen Sie uns wissen, was Sie darüber denken!

 
 

Navigationsleiste

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Mirenje u državama članicama - Nizozemska

Diese Seite wurde maschinell übersetzt. Für die Qualität kann keine Gewähr gegeben werden.

Die Qualität dieser Übersetzung wurde wie folgt bewertet: nicht zuverlässig

Finden Sie die Übersetzung nützlich?

U mirenju stranke, uz pomoć neovisnog izmiritelja, zajedno rješavaju sukob, a takva vrsta izvansudskog rješavanja sporova donosi mnoge prednosti. U mnogim je slučajevima mirenje potrebno tijekom kratkog razdoblja. Time se mogu spriječiti duga i skupa putovanja. I pomaže u održavanju odnosa između stranaka Stranke će surađivati kako bi pronašle rješenje.


Kome se može obratiti?

U Nizozemskoj postoje različiti registri miritelja. Poveznica se otvara u novom prozoruNizozemska udruga posrednika ( MfN) upravlja Poveznica se otvara u novom prozoruregistrom posrednika (prethodno poznat kao NMI registar). MfN je savez koji predstavlja najveće udruge miritelja u Nizozemskoj. U registru MfN-a nalaze se samo miritelji koji ispunjavaju pažljivo razmotrene standarde kvalitete. Nizozemska vlada koristi se standardima MfN-a kao osnovom za registar miritelja koji rade u okviru sustava pravne pomoćiPoveznica se otvara u novom prozoru(registar Odbora za pravnu pomoć). Osim toga, postoji i Poveznica se otvara u novom prozorumeđunarodni registar za alternativno rješavanje sporova.

Adresa federacije posrednika:
Westblaak 140
3012 KM Rotterdam

Poštanska adresa:
Box 21499
3001 AL Rotterdam

Telefon: 010 – 201 23 44 adresa e-pošte:
Poveznica se otvara u novom prozoruinfo@mediatorsfederatienl.nl

U kojim je područjima mirenje dopušteno i/ili najčešće?

Mirenje je uvijek dopušteno i najčešće se koristi u građanskom i javnom pravu. Primjena mirenja u kaznenom pravu također je moguća već nekoliko godina.

Postoje li posebna pravila koja treba slijediti?

Rješavanje sporova mirenjem u potpunosti je dobrovoljno. Stranke sudionice nisu zakonski obvezne potpisati takozvani sporazum o medijima. Takav sporazum sadržava sporazume o, primjerice, povjerljivosti i zastupanju stranaka. Stranke koje se koriste uslugama izmiritelja MfN-a obvezne su na temelju Poveznica se otvara u novom prozoruUredbe o medijima iz 2017. potpisati sporazum o medijima.

Posrednik MfN-a postupa u skladu s pravilima ponašanja i pravilima medija utvrđenima u MfN-u. Ako imate pritužbu na rad izmiritelja, pritužbu možete podnijeti SKM-u (Stichting Kwkwaliteit Mediators).

Informacije i osposobljavanje

Da bi bili uključeni u Registar posrednika, izmiritelji moraju završiti priznato osnovno osposobljavanje za medijaciju, položiti ispit iz teorijskog znanja i centar za procjenu teorijskog znanja te dostaviti Izjavu Omtrent de Gedrag (VOG).

Osim toga, moraju održavati svoje znanje tijekom razdoblja od tri godine. Na primjer, moraju provesti najmanje devet medijacija s najmanje 36 kontakata i završiti najmanje dva mirenja s ukupnim trajanjem od najmanje osam sati kontakta u godini. Od devet medijskih kuća svake tri godine, najmanje tri dovršene su pisanim sporazumom. Od devet medijskih kuća u razdoblju od tri godine, u tom razdoblju do tri mirenja obavljaju poslove mirenja. Osim toga, izmiritelji bi trebali dobiti 48 bodova „PE” (neprekidno obrazovanje) u razdoblju od tri godine uz obvezu interakcije. Miritelji bi također svake tri godine trebali sudjelovati u stručnom pregledu, alatu kvalitete kojim neovisni i nepristrani stručnjak procjenjuje zadovoljavaju li medijske usluge prosječnu razinu koja se može očekivati od stručnjaka. Drugim riječima, Nizozemska postavlja visoke zahtjeve u pogledu kvalitete izmiritelja uključenih u Registar posrednika.

Koliki je trošak mirenja?

Satnica se može razlikovati od jednog miritelja do drugog. Osim iskustva, važnu ulogu imaju i stručno iskustvo i specijalizacija miritelja. Mudro je unaprijed pitati izmiritelja o tome koja je naknada po satu i koje dodatne troškove treba uzeti u obzir. Izmiritelj bi uvijek trebao navesti svoje troškove. Osim toga, trošak mirenja ovisi o trajanju i broju savjetovanja s posrednikom. Prosječni trošak izmiritelja iznosi 150 EUR po satu (bez PDV-a).

Ako niste u mogućnosti platiti troškove miritelja, pod određenim uvjetima možete imati pravo na subvencioniranu pravnu pomoć. Ako imate pravo na subvencioniranu pravnu pomoć, plaćate samo „vlastiti doprinos”. Iznos vlastitog doprinosa ovisi o vašem dohotku i bogatstvu.

Za više informacija o troškovima mirenja obratite Poveznica se otvara u novom prozorunam se ovdje.

Je li moguće izvršiti sporazum postignut mirenjem?

Zakonom se strankama u sporu omogućuje da zatraže da pisani sporazum postignut mirenjem postane izvršiv.

Povezane poveznice

Poveznica se otvara u novom prozoruNizozemski savez posrednika (The Dutch Mediators’ Federation)

Poveznica se otvara u novom prozoruTroškovi posredovanja

Poveznica se otvara u novom prozoruUredba o posredovanju po načelu najpovlaštenije države iz 2017.


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 17/11/2020