Schließen

DIE BETAVERSION DES PORTALS IST JETZT ONLINE!

Besuchen Sie die Betaversion des Europäischen Justizportals und lassen Sie uns wissen, was Sie darüber denken!

 
 

Navigationsleiste

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Mediacija v državah članicah - Nizozemska

Diese Seite wurde maschinell übersetzt. Für die Qualität kann keine Gewähr gegeben werden.

Die Qualität dieser Übersetzung wurde wie folgt bewertet: nicht zuverlässig

Finden Sie die Übersetzung nützlich?

V mediaciji stranke ob pomoči neodvisnega mediatorja skupaj rešijo spor, ta vrsta izvensodnega reševanja sporov pa prinaša številne koristi. V številnih primerih je mediacija potrebna za kratek čas. To lahko prepreči dolge in drage vožnje. In pomaga ohranjati odnos med strankama. Pogodbenici si bosta skupaj prizadevali najti rešitev.


Na koga se lahko obrnete?

Na Nizozemskem obstajajo različni registri mediatorjev. Povezava se odpre v novem oknuNizozemska zveza mediatorjev (MfN) upravlja Povezava se odpre v novem oknuregister mediatorjev (prej znan kot register NMI). MfN je zveza, ki zastopa največja združenja mediatorjev na Nizozemskem. Register MfN vsebuje samo mediatorje, ki izpolnjujejo skrbno preučene standarde kakovosti. Nizozemska vlada uporablja standarde MfN kot podlago za register mediatorjev, ki delajo v okviru sistema pravne pomočiPovezava se odpre v novem oknu(register Odbora za pravno pomoč). Poleg tega obstaja tudi Povezava se odpre v novem oknumednarodni register ARS.

Naslov združenja mediatorjev:
Westblaak 140
3012 KM Rotterdam

Poštni naslov:
Box 21499
3001 AL Rotterdam

Telefon: 010-201 2344 e-naslov:
Povezava se odpre v novem oknuinfo@mediatorsfederatienl.nl

Na katerih področjih je mediacija dopustna in/ali se najpogosteje uporablja?

Mediacija je vedno dovoljena in se najpogosteje uporablja v civilnem in javnem pravu. Tudi uporaba mediacije v kazenskem pravu je mogoča že več let.

Ali je treba upoštevati posebna pravila?

Uporaba mediacije je povsem prostovoljna. Udeležene strani pravno niso zavezane podpisati tako imenovanega sporazuma o medijih. Tak sporazum vsebuje na primer sporazume o zaupnosti in zastopanju strank. Stranke, ki uporabljajo storitve mediatorja MfN, morajo v skladu z Povezava se odpre v novem oknuuredbo MfN o medijih iz leta 2017 podpisati sporazum o medijih.

Mediator MfN ravna v skladu s pravili ravnanja in medijskimi pravili, ki jih določi MfN. Če imate pritožbo glede delovanja mediatorja, lahko pritožbo vložite pri SKM (mediatorju Stichting Kwkwaliteit).

Informacije in usposabljanje

Mediatorji morajo za vpis v register mediatorjev opraviti priznano osnovno usposabljanje za mediacijo, opraviti preizkus teoretičnega znanja in ocenjevalni center ter predložiti izjavo Omtrent de Gedrag (VOG).

Poleg tega morajo svoje znanje ohranjati v obdobju treh let. Na primer, opraviti morajo vsaj devet mediacij z najmanj 36 stiki in opraviti vsaj dve mediaciji s skupno najmanj 8 kontaktnimi urami na leto. Od devetih medijskih hiš vsaka tri leta so bile vsaj tri dopolnjene s pisnim sporazumom. Od 9 medijskih hiš na tri leta so v tem obdobju do tri somediacije. Poleg tega bi morali mediatorji v triletnem obdobju pridobiti 48 točk „PE“ (stalno izobraževanje) z obveznostjo interakcije. Mediatorji bi morali vsaka tri leta sodelovati tudi v medsebojnem pregledu, ki je orodje kakovosti, s katerim neodvisni in nepristranski strokovnjak oceni, ali medijske storitve dosegajo povprečno raven, ki jo je mogoče pričakovati od strokovnjaka. Z drugimi besedami, Nizozemska postavlja visoke zahteve glede kakovosti mediatorjev, vključenih v register mediatorjev.

Kakšna so stroški mediacije?

Urna postavka se lahko med mediatorji razlikuje. Poleg izkušenj igrata vlogo tudi strokovno znanje in specializacija mediatorja. Razumno je, da se mediatorja vnaprej vpraša, kakšna je urna postavka in katere dodatne stroške bi bilo treba upoštevati. Mediator bi moral vedno navesti svoje stroške. Poleg tega so stroški mediacije odvisni od trajanja in števila posvetovanj z mediatorjem. Povprečni stroški mediatorja znašajo 150 EUR na uro (brez DDV).

Če ne morete plačati stroškov mediatorja, ste pod določenimi pogoji upravičeni do subvencionirane pravne pomoči. Če ste upravičeni do subvencionirane pravne pomoči, boste plačali samo „lastni prispevek“. Višina lastnega prispevka je odvisna od vašega dohodka in premoženja.

Za več informacij o stroških mediacije se obrnite na Povezava se odpre v novem oknunas tukaj.

Ali je sporazum, dosežen z mediacijo, izvršljiv?

Zakon strankam v sporu omogoča, da zahtevajo izvršljivost pisnega dogovora, doseženega z mediacijo.

Sorodne povezave

Povezava se odpre v novem oknuNizozemska zveza mediatorjev

Povezava se odpre v novem oknuStroški mediacije

Povezava se odpre v novem oknuUredba o mediaciji MFN 2017


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 17/11/2020