Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami ítélkezési gyakorlat - Bulgária

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata bolgár nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

E szakasz áttekintést nyújt a bolgár ítélkezési gyakorlatról, valamint magában foglalja az ítélkezési gyakorlatot tartalmazó adatbázisok leírását és linkjeit.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (SAC) általános felügyeletet gyakorol a jogszabályok pontos és tisztességes érvényesítése felett a közigazgatási igazságszolgáltatásban.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság a Miniszterek Tanácsa, a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, a miniszterek és a közvetlenül a Miniszterek Tanácsa alá tartozó más intézmények vezetői által elfogadott jogi aktusok, továbbá a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács, a Bolgár Nemzeti Bank és a kerületi kormányzók jogi aktusai, valamint a jogszabályokban meghatározott egyéb jogi aktusok elleni fellebbezésekkel és kifogásokkal foglalkozik. A bíróság a delegált jogalkotási eszközök törvényességére vonatkozó vitákkal kapcsolatosan hoz döntést. Semmitőszéki minőségében megvizsgálja a közigazgatási ügyekre vonatkozó bírósági határozatokat, és a jogerős bírósági határozatok megváltoztatására irányuló kérelmekkel foglalkozik a közigazgatási ügyek terén.

A Legfelsőbb Semmítőszék (VKS) a legfelsőbb igazságügyi intézmény a büntetőjogi, kereskedelmi és polgári ügyekben. Joghatósága a Bolgár Köztársaság egész területére kiterjed. Az igazságszolgáltatást a Legfelsőbb Semmítőszék, a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság, a fellebbviteli bíróságok, a kerületi bíróságok, a katonai bíróságok és a regionális bíróságok végzik. Az ítéleteket és a határozatokat az adott bíróság adatbázisában tárolják nyomtatott és elektronikus formában.


Internetes honlapon közzétett ítélkezési gyakorlat

A A link új ablakot nyit megLegfelsőbb Közigazgatási Bíróság honlapja 2002 eleje óta működik. A honlapot azzal a céllal hozták létre, hogy a bíróság igazságügyi tevékenységeire vonatkozó információkhoz könnyű hozzáférést kereső egyének, jogi személyek és igazgatási szervek igényeit kielégítsék.

Az ítélkezési gyakorlat a bíróság honlapján hozzáférhető. Az adatbázishoz szabványos (felhasználónév és jelszó) és ingyenes regisztrálást követően lehet hozzáférni.

A A link új ablakot nyit megLegfelsőbb Semmítőszék honlapja közvetlen hozzáférést nyújt a Semmítőszék adatbázisához.

A határozatok felépítése / Címek

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság határozatait és más tevékenységeit bemutató címfej nem áll rendelkezésre a honlapon. Egy jogi aktus a számával, a kibocsátás dátumával és a hivatkozott ügy számával szerepel, például:

“Решение №5908 от 23.06.2005 по Дело №4242/2005”

A Legfelsőbb Semmítőszék

Az ítéleteket nyomtatott másolatokon bocsátják ki és a Bolgár Köztársaság A link új ablakot nyit megLegfelsőbb Semmítőszékének értesítőjében, évkönyvében és honlapján teszik közzé.

Az alábbiak szerint lehet keresni: az ügyben részt vevő felek bíróságon rögzített adatai és neve; a Legfelsőbb Semmítőszék nyilvántartása szerinti ügyszám; az ügy száma a Legfelsőbb Semmítőszék alosztályán.

A 2008. október 1-jét követően hozott ítéletek (melyekből a személyes adatokat törölték) a „keresés eredménye” oldal alján található linken keresztül férhetők hozzá.

A Bolgár Köztársaság Legfelsőbb Semmítőszékének híreit és sajtóközleményeit a Semmítőszék honlapján található „sajtóiroda” szakaszban teszik rendszeresen közzé. A fontos közérdekű ügyekben hozott ítéleteket e szakaszban, valamint a Legfelsőbb Semmítőszék információs adatbázisában teszik közzé.

Formátumok

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság

Az ítélkezési gyakorlat HTML formátumban érhető el a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság honlapján.

A Legfelsőbb Semmítőszék

Az ítélkezési gyakorlat PDF formátumban érhető el a Legfelsőbb Semmítőszék honlapján.

Érintett bíróságok

További eljárások

Legfelsőbb bíróságok – SAC és VKS

Egyéb bíróságok

Rendelkezésre áll-e az alábbiakra vonatkozó információ:

  • fellebbezések?

Igen

Igen

  • hogy az ügy még folyamatban van-e?

Igen

Igen

  • a fellebbezések eredménye?

Igen

Igen

  • a határozat visszavonhatatlansága?

Igen

Igen

  • további eljárások az alábbi bíróságokon:      

  más nemzeti bíróság (Alkotmánybíróság…)?

  az Európai Bíróság?

  az Emberi Jogok Bírósága?

N/A

N/A


Közzétételi szabályok

Országos szinten?

A bíróságok szintjén?

Léteznek-e kötelező szabályok az ítélkezési gyakorlat közzétételére vonatkozóan?

Igen – Az igazságügyi rendszerről szóló törvény 64. cikkének (1) bekezdése

Igen


Legfelsőbb bíróságok

Egyéb bíróságok

A teljes ítélkezési gyakorlatot vagy annak csak kiválasztott részeit teszik közzé?

SAC és VKS – teljes ítélkezési gyakorlat

teljes ítélkezési gyakorlat / annak csak kiválasztott részei

Az esetleges kiválasztás milyen kritériumok alapján történik?

N/A

N/A



E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 17/12/2018