Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami jog - Dánia

Ez az oldal Dánia jogrendszeréről nyújt tájékoztatást.


A dán jogrendszerre vonatkozó információk a dán A link új ablakot nyit megIgazságügyi Minisztérium és a dán A link új ablakot nyit megParlament honlapján állnak rendelkezésre.

Jogforrások

Dániában a legfontosabb jogforrások a következők: Jogszabályok, jogalkotási előkészítő munkák és ítélkezési gyakorlat

A jogszabály az elsődleges jogforrás és a Hivatalos Lapban hirdetik ki. A Hivatalos Lap 2008 óta kizárólag elektronikus formában áll rendelkezésre. Jogszabályok többek között a törvények, a rendeletek és a közigazgatási rendelkezések. A törvényeket a dán parlament fogadja el, a rendeleteket a kormány alkotja, a közigazgatási rendelkezéseket pedig a hatóságok bocsátják ki.

dán parlament az egyetlen szerv, amely hatáskörrel rendelkezik az új jogszabályok elfogadására, vagy a meglévő jogszabályok módosítására. Az elfogadott jogszabályokat csak a dán parlament helyezheti hatályon kívül vagy módosíthatja.

A bíróságok által hozott határozatok szintén fontos szerepet játszanak a törvény alkalmazásában. A Legfelsőbb Bíróság határozatai gyakran jelentősebbek, mint az alsóbb szintű bíróságok határozatai.

jogalkotási előkészítő munkák, amely a jogalkotási eljárás során végzett előkészítő munkákat jelenti, szintén a jogalkalmazás fontos részét képezik.

Jogi adatbázisok

A link új ablakot nyit megjogi tájékoztató portálon keresztül a polgárok a következő szövegekhez férhetnek hozzá:

  • törvények, közigazgatási rendelkezések, nemzetközi szerződések és egységes szerkezetbe foglalt jogszabályok
  • parlamenti dokumentumok
  • közigazgatási határozatok
  • az ombudsman határozatai.

A jogi tájékoztató portál az 1985. január 1-jén hatályos és az ezen időpont után hatályba lépett valamennyi jogszabályt tartalmazza.

Az adatbázis ingyenesen hozzáférhető.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 16/07/2020