Închide

VERSIUNEA BETA A PORTALULUI ESTE ACUM DISPONIBILĂ!

Accesați versiunea BETA a portalului european e-justiție și spuneți-ne cum vi se pare!

 
 

Cale de navigare

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami jog - Dánia

Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Nu putem oferi nicio garanție în ceea ce privește calitatea traducerii.

Traducerea a fost evaluată ca fiind inacceptabilă

V-a fost utilă traducerea?

Ez az oldal a dániai igazságszolgáltatási rendszerről nyújt tájékoztatást.


A dán jogrendszerre vonatkozó információk az A link új ablakot nyit megIgazságügyi Minisztériumban és aA link új ablakot nyit megDán Parlament weboldalán találhatók.

Jogforrások

Dániában a legfontosabb jogforrások a következők: Jogszabályok, jogszabálytervezetek és ítélkezési gyakorlat.

A jogszabály az elsődleges jogforrás, amelyet a Lovtidende is kihirdet. 2008 óta a Lap csak elektronikus formában áll rendelkezésre. A jogszabályok törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezésekből állnak. A törvényeket a dán parlament fogadja el, a kormányzati és adminisztratív követelményeket a hatóságok állítják ki.

A dán parlament az egyetlen illetékes szerv, amely hatáskörrel rendelkezik az új jogszabályok elfogadására, illetve a meglévő jogszabályok módosítására. Elfogadását követően a jogszabályokat csak a dán parlament helyezheti hatályon kívül vagy módosíthatja.

A bíróságok által hozott határozatok szintén fontos szerepet játszanak a törvény alkalmazásában. A Legfelsőbb Bíróság határozatai gyakran jelentősebbek, mint az alsóbb szintű bíróságok határozatai.

A jogszabályok alkalmazásának fontos részét képezi a jogalkotási előkészítő munka, azaz a jogalkotási eljárás során végzett jogalkotási előkészítő munka is.

Jogi adatbázisok

A jogi A link új ablakot nyit meginformációs portál hozzáférést biztosít a polgárok számára a következőkhöz:

  • törvények, rendeletek, szerződések és egységes szerkezetbe foglalt jogszabályok
  • Dán parlamenti dokumentumok
  • gazdálkodási döntések
  • az ombudsman határozatai.

A jogi információk az összes alkalmazandó jogszabályt tartalmazzák 1985. január 1-jétől, és az ezen időpont után elfogadott valamennyi jogszabályt.

Az adatbázist szabadon lehet használni.


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 27/08/2019