Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami jog

Az Európai Unió (EU) minden tagállamának megvan a saját joga és jogrendszere. A tagállami jog állhat nemzeti szintű jogból (vagyis nemzeti jogból, amely az adott tagállamon belül mindenhol érvényes) és olyan jogszabályokból, amelyek csak egy bizonyos területen, régióban vagy városban alkalmazandóak.


A tagállamok a hivatalos nyelvükön (nyelveiken) teszik közzé jogukat, és annak csak eze(ke)n a nyelve(ke)n van jogilag kötelező ereje. Tájékoztatási célból a tagállami jog bizonyos aktusai elérhetőek lehetnek az állam hivatalos nyelvétől (nyelveitől) eltérő egy vagy több más nyelven is.

Adatbázisok

A legtöbb tagállamnak van nemzeti jogi adatbázisa – ehhez az információhoz a jobb oldalon szereplő zászlók közül egyet kiválasztva juthat hozzá.

Ezenkívül az európai A link új ablakot nyit megN-Lex adatbázis összeköti a legtöbb hivatalos nemzeti adatbázist. Az N-Lex egy folyamatban lévő közös projekt, melyet az A link új ablakot nyit megEurópai Unió Kiadóhivatala és a részt vevő nemzeti kormányok irányítanak. Jelenleg 27 tagállam jogának megtekintését teszi lehetővé.

A A link új ablakot nyit megHivatalos Közlönyök Európai Fóruma útján hozzáférhet továbbá az uniós tagállamok (valamint egyes EU-tagjelölt országok és az EFTA-országok) hivatalos közlönyeinek közzétételéért felelős szervezetek honlapjához.

Az EU szempontjából a tagállamok sok jogszabálya voltaképpen az uniós jogot hajtja végre. Ez a helyzet különösen az uniós irányelveket végrehajtó nemzeti jogszabályokkal. Ha ilyen végrehajtási intézkedéseket keres, amelyekkel a tagállamok az uniós jog bizonyos rendelkezéseit építették be, használhatja a releváns keresési funkciót az A link új ablakot nyit megEUR-Lex adatbázisban.

Jogforrások

A tagállamok joga különféle forrásokból származik, így különösen az alkotmányból, a törvényekből vagy jogszabályokból (amelyeket elfogadhatnak nemzeti, regionális vagy helyi szinten) és/vagy a kormányzati szervek rendeleteiből stb. A tagállami bíróságok határozatai továbbá ítélkezési gyakorlattá válhatnak.

Jogterületek

A tagállamok jogát hagyományosan magánjogra és közjogra osztják fel.

  • A magánjog vagy polgári jog az a jogterület a társadalomban, amely az egyének vagy csoportok közti viszonyokra vonatkozik, az állam vagy a kormány beavatkozása nélkül.
  • A közjog az egyének és az állam, valamint annak szervei és hatóságai közti viszonyt, az utóbbiak hatáskörét és a vonatkozó eljárásokat szabályozza. A közjogot általánosságban az alkotmányjog, a közigazgatási jog és a büntetőjog alkotja. Sajátos jellege miatt a büntetőjog tekinthető önálló kategóriának is.

A tagállami jogról részletes információkhoz juthat, ha kiválaszt egyet a jobb oldalon szereplő zászlók közül.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 01/02/2020