Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Nediskriminacija


Europska komisija želi staviti na raspolaganje materijale koji će poslužiti pravosudnim djelatnicima za osobne potrebe, ali i njihovim predavačima kao materijal za rad u području suzbijanja diskriminacije.


„Uvod u zakonodavstvo EU-a o suzbijanju diskriminacije”, tečaj e-učenja (Europska komisija)

Ovaj tečaj e-učenja predstavlja uvod u ključne pojmove zakonodavstva o suzbijanju diskriminacije u EU-u, promjene u tome području i mjerodavnu sudsku praksu. On obuhvaća video prezentacije, primjere i kvizove temeljene na stvarnim slučajevima te čini dio serije seminara koje je naručila Komisije i koji su prikazani u nastavku. Zainteresirani pravosudni djelatnici tečaj mogu pratiti Poveznica se otvara u novom prozoruovdje.

Seminari o zakonodavstvu EU-a o suzbijanju diskriminacije (Europska komisija)

Ti se seminari odnose na dvije europske direktive o suzbijanju diskriminacije donesene u skladu s člankom 19. UFEU-a (bivši članak 13. UEZ-a). Direktivom 2000/43/EZ zabranjuju se sve vrste diskriminacije na temelju rase ili etničkog podrijetla u nizu područja. Direktivom 2000/78/EZ zabranjuju se sve vrste diskriminacije u zapošljavanju i na radnom mjestu na temelju vjeroispovijesti, invaliditeta, dobi ili spolne orijentacije. Popratna dokumentacija i doprinosi govornika na seminarima koje je naručila Komisija dostupni su Poveznica se otvara u novom prozoruovdje.

Priručnik o europskom pravu o nediskriminaciji (Agencija Europske unije za temeljna prava – FRA i Europski sud za ljudska prava –ECHR)

U priručniku o europskom pravu o nediskriminaciji, koji su zajednički objavili Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) i Europski sud za ljudska prava (ESLJP ), navedena je sudska praksa ESLJP-a i Suda Europske unije. U njemu se razrađuju kontekst i pozadina europskog prava o nediskriminaciji (uključujući ugovore Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima) i opisuju razne kategorije diskriminacije i moguće pravne obrane, primjenjivost europskog prava o nediskriminaciji (posebno objašnjavajući koje su skupine osoba zaštićene) i kriteriji za zaštitu, kao što su spol, invaliditet, dob, rasa ili nacionalnost. Priručnik je dostupanPoveznica se otvara u novom prozoruovdje na raznim jezicima.

Priručnici o različitim konceptima povezanima s nediskriminacijom (Europska komisija)

Pravosudni djelatnici koji žele unaprijediti svoje znanje i razumijevanje prava o nediskriminaciji mogu dodatne podatke i analizu pronaći u nekoliko priručnika, koji su svi dostupni na engleskom. Priručnici su izrađeni posebno za Europsku komisiju i obuhvaćaju sljedeće koncepte:


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.
S obzirom na povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, Komisija ažurira dio sadržaja na ovim stranicama. Ako još uvijek ima sadržaja koji ne odražava povlačenje Ujedinjene Kraljevine, to je nenamjerno te će biti izmijenjeno.

Posljednji put ažurirano: 06/10/2020