Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

„Fizetési meghagyásos” eljárások

Az európai fizetési meghagyás meghatározott formanyomtatványokon alapuló olyan egyszerűsített eljárást jelent, amely lehetővé teszi a határokon átnyúló, a kötelezett által nem vitatott pénzügyi követelések érvényesítését.


Az A link új ablakot nyit megeurópai fizetési meghagyás kibocsátására irányuló eljárás lefolytatása céljából kialakított egységes formanyomtatványokat ide kattintva az EU valamennyi hivatalos nyelvén megtalálja. Ezen a linken bővebb tájékoztatást talál arra vonatkozóan is, hogy mely bíróságok bocsáthatnak ki európai fizetési meghagyást, és hová kell küldeni a kérelmet tartalmazó formanyomtatványokat.

Az eljárás az „A” Formanyomtatvány kitöltésével indítható meg. Itt fel kell tüntetni a felekre, valamint a követelés jellegére és összegére vonatkozó összes információt. A bíróság megvizsgálja a kérelmet, és ha a formanyomtatvány helyesen került kitöltésre, a bíróság 30 napon belül kiállítja az európai fizetési meghagyást.

Ezt követően a bíróság kézbesíti azt az alperes részére. Az alperes vagy megfizeti a követelt összeget, vagy vitatja a követelést. Az alperes 30 napos határidőn belül ellentmondást nyújthat be az európai fizetési meghagyással szemben. Ebben az esetben az ügyet vagy a rendes polgári bírósághoz teszik át – amennyiben a felperes ezt kérte –, amely azt a nemzeti jog alapján bírálja el; vagy az ügy a kis értékű követelések európai eljárása szerint kerül elintézésre, vagy megszűnik.

Ha az alperes nem nyújtott be ellentmondást, az európai fizetési meghagyás automatikusan végrehajthatóvá válik. Az európai fizetési meghagyás másolatát – ha szükséges, fordítással együtt – meg kell küldeni azon tagállam végrehajtó hatóságainak, ahol a végrehajtást foganatosítani kell. A végrehajtás azon tagállam nemzeti jogszabályai és eljárásai alapján történik, amelyben az európai fizetési meghagyást végrehajtják. A végrehajtás részleteiről bővebb információt a határozatok végrehajtására vonatkozó oldalon talál.

Kapcsolódó link

Gyakorlati útmutató az európai fizetési meghagyásról szóló rendelet alkalmazásáhozPDF(4366 Kb)hu

Európai fizetési meghagyás – a tagállami értesítések, valamint az illetékes bíróság(ok)/hatóság(ok) azonosítását segítő keresőeszköz

Felhívjuk figyelmét, hogy nemzeti fizetési meghagyásos eljárások is léteznek. Ha bővebben szeretne tájékozódni valamelyik tagállam ilyen eljárásairól, válassza ki az adott ország zászlaját.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 24/04/2020