Zavřít

BETA VERZE PORTÁLU JE JIŽ K DISPOZICI!

Vyzkoušejte si BETA verzi evropského portálu e-Justice a dejte nám vědět, jak se Vám s ní pracuje!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Redovni sudovi - Bugarska

Tento text byl přeložen strojově. Za kvalitu překladu neručíme.

Kvalita tohoto překladu byla ohodnocena známkou: špatná

Jak byste ohodnotili kvalitu tohoto překladu?

U ovom se odjeljku nalaze informacije o bugarskom pravosudnom sustavu.


Organizacija pravosuđa – pravosudni sustav

Prvostupanjski sud u građanskim i kaznenim stvarima

Okružni sud (okružni sud)

Okružni sud (rayonen sad) glavni je prvostupanjski sud. Nadležan je za sve slučajeve osim onih koji su zakonom dodijeljeni drugom sudu. Bavi se građanskim, kaznenim i upravnim kaznenim predmetima. Protiv odluka okružnih sudova može se podnijeti žalba pred relevantnim regionalnim sudom.

Okružni sud sastoji se od sudaca, a njime predsjeda predsjednik.

Okružni sud (GC)

Okružni sud u prvom stupnju odlučuje:

građanska pitanja – radnje u svrhu osnivanja ili osporavanja podrijetla, prekid posvojenja, u svrhu nesposobnosti ili za poništenje; vlasništvo nad imovinom ili stvarna prava nad imovinom ako je vrijednost vaše tražbine veća od 50 000 BGN, građanski ili trgovački spor u iznosu većem od 25 000 BGN (osim ako je riječ o plaćanjima za uzdržavanje, potraživanjima na temelju zakona o radu ili povratu neovlaštenih izdataka), nedopuštena, ništava ili nepravilna registracija društava za koje je zakonom predviđeno da pokrajinski sudovi imaju početnu nadležnost, ili ako je zakonom predviđeno drukčije postupanje u vašem predmetu na pokrajinskim sudovima.

Kaznenih predmeta – kaznena djela u skladu s člancima od 95. do 110., 115., 116., 118., 119., 123., 124., člankom 131. stavak 2.. (1) i (2), člankom 142.., člankom 149. stavak 5.., člankom 152. stavak 4.., člankom 196. stavak 199.., člankom 203.a stavak 206. i (4), člankom 212. stavak 5.., člankom 213.a stavak 3.., člankom 4. stavak 214.., člankom 2. stavak 219. i (224), člankom 225. stavak 225. točka (b) i (242), člankom 243. stavak 246. i (248), člankom 277. stavak 278. i (282), člankom 319. stavak 330.., člankom 2.e stavak 3. i člankom 333. stavak 334. te člankom 340. — Poveznica se otvara u novom prozoru 342.a kaznenog zakona, osim za nadležnost Specijaliziranog kaznenog suda u skladu s člankom 343.a. kaznenog zakona.

U Sofiji je također osnovan okružni sud (GC) s ovlastima glavne skupštine. Sud u Sofiji u prvom stupnju nadležan je za odlučivanje u predmetima povezanima s kaznenim djelima opće naravi koje su počinile osobe s imunitetima ili članovi Vijeća ministara.

Županijski sudovi nalaze se u županijskim centrima. Postoji jedan okružni sud ili više okružnih sudova u sudskom okrugu svakog okružnog suda.

Drugostupanjski sud u građanskim i kaznenim stvarima

Regionalni sud saslušava, u drugom stupnju, pobijane akte u predmetima okružnih sudova, kao i druge predmete koji su im dodijeljeni zakonom.

Žalbeni sud u drugom stupnju odlučuje o pobijanim aktima u predmetima okružnih sudova, kao i drugim predmetima koji su im dodijeljeni zakonom.

Prvostupanjski sud u građanskim i kaznenim stvarima

Vrhovni kasacijski sud je prvostupanjski sud u kaznenim i građanskim predmetima. Njezina nadležnost obuhvaća cijelu zemlju.

Pravna baza podataka

Svaki sud u Bugarskoj ima internetske stranice koje odgovaraju potrebama građana, pravnih osoba i upravnih tijela. Informacije o strukturi i aktivnostima suda te informacije o tekućim ili prošlim predmetima mogu se pronaći na internetskim stranicama sudova.

Naziv i URL relevantnih baza podataka

Na web-mjestu Poveznica se otvara u novom prozoruVrhovnog sudskog vijeća (Висшя съдебен съвет) nalazi se detaljan popis bugarskih sudova s njihovim adresama i internetskim stranicama (samo na bugarskom jeziku).


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 25/10/2019