Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Rendes bíróságok - Bulgária

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata bolgár nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ez a szakasz a bolgár igazságügyi rendszerről szóló információkat tartalmaz.


Az igazságszolgáltatás felépítése – az igazságügyi rendszer

Elsőfokú bíróságok polgári és büntetőügyekben

Regionális bíróságok

A legfontosabb elsőfokú bíróság a regionális bíróság. Polgári, büntető- és közigazgatási peres ügyeket vizsgál. Ezek között megtalálhatók a család- és munkajogi ügyek, a tartási és az örökbefogadás iránti követelések, a kereskedelmi vitákkal kapcsolatos keresetek és az olyan polgári ügyek, amelyekben a per költsége nem haladja meg az 50 000 BGN-t (<25 000 €), valamint az anyagi ingatlan javak felosztásával kapcsolatos perek.

A regionális bíróság az elnökből és helyetteseiből, egy adminisztratív asszisztensből, egy hivatalvezetőből, egy fogalmazóból, egy bírósági titkárból, egy bírósági tisztviselőből és egy irattárosból áll.

Kerületi bíróságok

Elsőfokú bírósági minőségében a kerületi bíróság az alábbi ügyeket vizsgálja:

  • polgári ügyek – az apaság megállapítására vagy megtagadására, az örökbefogadás megszüntetésére, a gondnokság alá helyezésre irányuló keresetek, valamint az olyan polgári ügyek, amelyekben a per költsége meghaladja az 50 000 BGN-t (>25 000 €),
  • büntetőügyek – a köztársaság elleni bűncselekmények, gyilkosságok, minősített rablások, kábítószerek birtokolása és terjesztése, emberrablás és jogtalan fogva tartás, a vámügyi bűncselekmények, a pénzügyi, az adó- és a biztosítási rendszer elleni bűncselekmények, hűtlen kezelés, megvesztegetés, halált okozó közlekedési bűncselekmények stb.,
  • kereskedelmi és társasági ügyek – a non-profit jogi szervezeteket a kerületi bíróságon kell bejegyeztetni; e bíróságok foglalkoznak a bejegyző hivatal által a cégjegyzékről szóló törvény alapján megtagadott bejegyzések ügyével; a kerületi bíróság foglalkozik továbbá azon kereskedelmi jogvitákkal, amelyekben a perköltség meghaladja a 25 000 BGN-t, valamint a csődeljárásokkal és a végrehajtó ügynökök intézkedései elleni panaszokkal kapcsolatos eljárásokkal is,
  • közigazgatási ügyek – a közigazgatási eljárási törvény átmeneti és végleges rendelkezései alapján a 2007. március 1-jéig megindított közigazgatási ügyekkel a kerületi bíróságok foglalkoznak.

A kerületi bíróságok a körzetek központjában találhatók. Minden egyes kerületi bíróság igazságügyi körzetében egy vagy több regionális bíróság van.

A Városi Bíróság székhelye Szófia, és a kerületi bíróságok hatáskörével rendelkezik.

Köztes fellebbviteli fórum polgári és büntetőügyekben

A kerületi bíróságok a törvény által létrehozott köztes fellebbviteli fórumként döntenek polgári és büntetőügyekben.

Köztes fellebbviteli fórumként a fellebbviteli bíróság a kerületi bírósági ügyekben hozott, fellebbezés tárgyát képező határozatokat, valamint a számára törvény által előírt egyéb kerületi bírósági ügyeket vizsgálja.

Semmítőszéki fellebbviteli fórum polgári és büntetőügyekben

A Legfelsőbb Semmítőszék harmadfokon és a legfelsőbb szinten jár el minden polgári és büntetőügyben.

Jogi adatbázisok

Bulgáriában minden egyes bíróság honlapot tart fenn, amely megfelel az állampolgárok, a jogi szervezetek és a közigazgatási hatóságok igényeinek. Ezek a honlapok információt nyújtanak az adott bíróság felépítéséről és tevékenységéről, továbbá a folyamatban lévő és a már lezárult ügyekről.

Az adatbázisok neve és URL-címe

A A link új ablakot nyit megLegfelsőbb Igazságügyi Tanács weboldala tartalmazza a bolgár bíróságok részletes listáját, a bíróságok címét és weboldalait (csak bolgár nyelven).


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 17/12/2018