Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Redovni sudovi

Redovni sudovi temelj su pravosudnih sustava država članica. Na njima se vodi većina sudskih postupaka. Njihovo područje nadležnosti prilično se razlikuje u različitim državama članicama. Ovdje možete pronaći informacije o redovnim sudovima i njihovoj nadležnosti u svakoj državi članici.


U većini država članica redovni sudovi bave se dvjema glavnim vrstama postupaka:

  • postupcima u kaznenim stvarima, tj. povezanima s kažnjivim (kaznenim) djelima (kao što su krađa, vandalizam, prijevara itd.); ti sudovi mogu odrediti kazne i često ih se naziva „kaznenim sudovima”,
  • postupcima u građanskim stvarima, tj. sporovima između građana i/ili poduzeća (primjerice problemima s najamninom, ugovorom o pružanju usluga, razvodom itd.); te sudove često se naziva „građanskim sudovima”.

Za detaljne informacije koje se odnose na određenu zemlju odaberite odgovarajuću zastavu.


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.

Posljednji put ažurirano: 06/10/2020