Sulge

PORTAALI BEETAVERSIOON ON NÜÜD KÄTTESAADAV!

Külastage Euroopa e-õiguskeskkonna portaali beetaversiooni ja andke meile selle kohta tagasisidet!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Redovni sudovi - Škotska

See riik on üleminekuprotsessis, et astuda EList välja.

See lehekülg on masintõlgitud ja selle kvaliteet ei ole tagatud.

Tõlke hinnanguline kvaliteet: ebausaldusväärne

Kas Teie arvates on see tõlge kasulik?

Ova stranica sadržava uvod u obične sudove nadležne za Škotsku Ujedinjene Kraljevine.


Redovni sudovi – uvod

Vrhovni građanski sud (High Court of Justiciary), Vrhovni kazneni sud (High Court of Justiciary), Sheriff Courts i Justice of the Peace Courts (Vrhovni građanski sud), kojim upravlja Škotska sudska Poveznica se otvara u novom prozoruslužba (Scottish Courts and Tribunals Service), koje je neovisno tijelo kojem predsjeda predsjednik Vrhovnog građanskog suda (Lord President), najviši sudac u Škotskoj.

Vrhovni sudovi Škotske

U Škotskoj taj se naziv odnosi na Vrhovni građanski sud (Court of Session) i Vrhovni kazneni sud (High Court of Justiciary).

Vrhovni građanski sud (Court of Session)

Vrhovni građanski sud (Court of Session) najviši je građanski sud u Škotskoj, a nalazi se u Edinburghu u zgradi zvanoj Parliament House. Taj sud ima funkciju žalbenog suda, ali i građanskog suda koji se bavi sporovima povezanima s naplatom duga, odštetama, obiteljskopravnim i trgovačkim sporovima.

Vrhovni kazneni sud (High Court of Justiciary)

Vrhovni kazneni sud (High Court of Justiciary) bavi se žalbama u kaznenim postupcima koji proizlaze iz svečanih i teških kaznenih predmeta. Suđenja se održavaju pred sucem i porotom.

Kad razmatra žalbene predmete, sud zasjeda u Edinburghu. Za ostale poslovne djelatnosti sud ima stalnu bazu u Edinburghu, Glasgowu i Aberdeenu, no ispitivanja se održavaju i u gradovima diljem Škotske.

Grofovijski sudovi (Sheriff Courts)

Za pravne potrebe, Škotska je podijeljena na šest regija zvanih „grofovije” (sheriffdoms). Svakom Shešffdom ima Sheriff glavnog grada koji je, osim što odlučuje o žalbama u građanskim predmetima i zasjedanjem kao žalbeni postupak, odgovoran za učinkovito obavljanje svih poslova na okružnim sudovima.

Unutar tih grofovija (grofovija) postoji ukupno 39 općinskih sudova različitih veličina i dizajna, ali sve u istu svrhu.

Predmeti se čuju prije suca nazvanog Sheriff. Rad okružnog suda može se podijeliti na tri glavne kategorije građanskih, kaznenih i stečajnih postupaka, a njima upravlja lokalni službenici grofovijskog suda i njihovo osoblje.

U kaznenom i građanskom postupku nadležno je tijelo sa sažetkom Sheriff Sheriff (Sheriff Sheriff).

Osim toga, postoji novi i škotski sud za osobne ozljede sa škotskim osobnim ozljedama, koji zasjeda u Edinburghu.

Građanski prizivni sud utvrdio je jedinstvene ili trostruke baze podataka o građanskim žalbama koje proizlaze iz građanskih žalbi koje proizlaze iz rada okružnog suda.

Žalbeni žalbeni sud u kaznenom postupku odlučuje o žalbama u vezi sa skraćenim kaznenim djelom protiv odluka savjetnika i mirovnih sudaca.Također odlučuje o svim žalbama protiv odluka koje se odnose na jamčevinu od mirovnih sudova.

Građanski predmeti

U većini građanskih predmeta riječ je o sporovima između fizičkih ili pravnih osoba. Grofovijski sudovi bave se trima različitim vrstama predmeta:

  • Uobičajene radnje, koje se uglavnom odnose na sporove koji uključuju razvod, djecu, sporove u vezi s nekretninama te potraživanja duga i odštete čija vrijednost iznosi više od 5,000 GBP.Uz iznimku obiteljskih tužbi (osim ako se ne radi o upućivanju zahtjeva), djelovanja u iznosu od 100,000 GBP ili manje mogu se podignuti na „Sheriff Court” (Okružni sud).
  • Skraćeni postupak u kojem se primjenjuje pojednostavljeni postupak koji se uglavnom odnosi na sporove u vezi s dugovanim dugovanjima u pogledu socijalnog stanovanja i štete nastale zbog tjelesnih ozljeda s novčanom vrijednošću od 5 000 GBP ili manje.
  • Jednostavni postupak, koji se bavi potraživanjima koja imaju novčanu vrijednost od 5 000 GBP ili koja manje traže plaćanje, isporuku ili povrat vlasništva pokretne imovine, ili nalog za nešto specifičan za nekoga.

Osim toga, grofovijski sud bavi se mnogim drugim građanskim zahtjevima i postupcima uključujući:

  • Posvajanje djece
  • Likvidaciju poduzeća
  • Istrage nesreća sa smrtnim ishodom
  • Stečajeve

Kazneni predmeti

Kazneni postupci grofovijskog suda mogu se pokrenuti ili u svečanom postupku ili u skraćenom postupku. Državni odvjetnik nadležan je za odlučivanje o tome koji postupak treba slijediti za određeni slučaj.

Svečani postupak koristi se u ozbiljnim slučajevima kada naknada može privući kaznu u trajanju duljem od dvanaest mjeseci ili u neograničenoj novčanoj kazni. Suđenja se saslušavaju pred okružnim zasjedanjem s porotom.

Skraćeni postupak primjenjuje se u manje ozbiljnim slučajevima u kojima je regionalni odbor saslušava predmet bez porote. Iako su ovlasti okružnog suda za kažnjavanje ograničene na dvanaest mjeseci zatvora, postoje prilike u kojima se to može povećati.

Ostavinski postupci

Ostavinski postupci uglavnom se odnose na raspodjelu imovine preminule osobe. Ovlast koju sud daje izvršitelju da okupi i raspodjeli imovinu naziva se potvrdom (confirmation). Ta se ovlast daje tek nakon što je sudu predan popis imovine preminule osobe.

Ako bruto vrijednost imovine ne prelazi 36,000 GBP, svrstava se u „imovinu male vrijednosti”, a osoblje iz ureda lokalnog službenika grofovijskog suda pomoći će osobi koja traži potvrdu pri ispunjavanju odgovarajućeg obrasca. Ako vrijednost imovine prelazi 36,000 GBP, osobe koje traže potvrdu bit će upućene na savjetovanje s pravnim savjetnikom (solicitor).

Sudovi mirovnih sudaca (Justice of the Peace Courts)

Sud mirovnih sudaca je laički sud gdje mirovni sudac koji nema pravnu naobrazbu zasjeda s pravno osposobljenim službenikom. Službenik savjetuje pravosuđe o pravnim pitanjima i postupcima. Sud uglavnom bavi manje teških kaznenih predmeta. Najviša kazna koju mirovni sudac može izreći je 60 dana kazne zatvora ili novčana kazna koja ne prelazi 2,500 GBP.

Službenik okružnog suda (Sheriff) odgovoran je za sve administrativne poslove okružnog suda i pravde, uključujući:

  • Naplata kazni i sudskih odluka o odšteti
  • Izdavanje preslika sudskih naloga, poput onih koje se odnose na jamčevinu, rješenja za povrat ili ograničenje slobode.
  • Pozivanje porotnika i vođenje s njima povezanih poslova.

Detaljnije informacije o sudovima u Škotskoj dostupne su na web-mjestu Poveznica se otvara u novom prozoru Škotske sudske službe.

Povezane poveznice

Poveznica se otvara u novom prozoruŠkotska sudska služba


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 28/10/2019