Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Rendes bíróságok - Skócia

Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.

Ez az oldal gépi fordítás eredménye – a fordítás minőségét nem áll módunkban garantálni.

Az értékelés alapján ennek a fordításnak a minősége: nem megbízható

Ön szerint használható ez a fordítás?

Ez az oldal az Egyesült Királyság Skócia joghatóságának rendes bíróságait ismerteti.


Rendes bíróságok – bevezetés

A Court of Session (Court of Session), a Legfelsőbb Büntetőbíróság (High Court of Justiciary, Sheriff Courts and Justice of Peace A link új ablakot nyit megCourts) igazgatását a Skót Bírósági és Törvényszéki Szolgálat (Scottish Courts and Tribunals Service, SCT-k) végzi, amely független testület, amelynek elnöke a Lord President, Skócia legfelsőbb bírája.

Skócia legfelsőbb bíróságai

Skóciában ide tartozik a Court of Session és a High Court of Justiciary.

Legfelsőbb Polgári Bíróság

A Court of Session a legfelsőbb polgári bíróság Skóciában, és az Edinburgh Parlament épületében működik. Fellebbezési minőségében jár el, továbbá polgári jogi bíróságon jár el, ideértve a tartozás, a károk, a családi tevékenységek és a kereskedelem behajtásával kapcsolatos ügyeket is.

High Court of Justiciary

A Legfelsőbb Büntetőbíróság (High Court of Justiciary) ünnepélyes ügyekből és súlyos büntetőügyekből eredő büntetőjogorvoslatokkal foglalkozik. A kísérleteket a bírák és esküdtszék előtt tartják.

Fellebbezés esetén a bíróság az edinburgh-i bíróságon jár el. Más vállalkozások esetében a bíróság állandó bázissal rendelkezik Edinburghben, Glasgow és Aberdeen városában, de a bírósági eljárásokat a skót városokban is tartják.

Sheriff Courts

Jogi szempontból Skócia hat régióra („Sheriffflch”) tagolódik. Minden serifdom rendelkezik egy Sheriff Megbízóval, aki a polgári ügyekben a jogorvoslati felhívásokon kívül a Sheriff Courtok valamennyi üzletének hatékony elidegenítéséért is felelős.

Ezeken a rendőrszereken belül összesen 39 rendőrbíróság működik, méret és kialakítás tekintetében, de mindegyik ugyanazt a célt szolgálja.

Az ügyeket a „Sheriff” nevű bíró előtt tárgyalják. A Sheriff Courtok tevékenysége a polgári, a büntetőügyi és a csoportos munka három fő kategóriájára osztható, és a Sheriff Courtok irányítása alatt állnak.

A rendőrkapitányok rendelkeznek hatáskörrel a „Sheriff” feladatainak ellátásához mind büntető, mind polgári eljárásokban.

Ezen túlmenően létezik egy új, teljes skóciai személyi sérüléssel járó bíróság, amely az edinburgh-i székhelyű.

A polgári Sheriff Fellebbviteli Bíróság rendelkezik a Sheriff Courtok (Sheriff Courtok) által kezdeményezett polgári fellebbezésekkel foglalkozó egypontos vagy háromszoros „Sheriff pade” („Sheriff Appeal pade”) elnökletével.

A büntetőügyi bíróság (Sheriff Appeal Court) jár el a békebíróok és békebírák határozatai ellen benyújtott gyorsított büntetőeljárással kapcsolatos fellebbezések ügyében.Tárgyalja továbbá a békebíróságon és a békebíróságon az óvadékkal kapcsolatban hozott határozatok elleni fellebbezéseket is.

Polgári ügyek

A legtöbb civil vállalkozás személyek vagy szervezetek közötti jogvitákat foglal magában. A Sheriff Courts megállapodás három különböző ügytípusra terjed ki:

  • Rendes fellépések, amelyek elsősorban a válás, a gyermekek, a vagyoni viták és a 5,000 fontot meghaladó összegű, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok/kártérítési igények kezelésére irányulnak.A családjogi intézkedések kivételével (kivéve, ha az egyetlen kért intézkedés) 100,000 GBP, vagy csak a „Sheriff Court” alá tartozhat.
  • Összefoglaló okok, amelyek elsősorban a szociális lakások lakbérhátralékait érintő vitákkal, valamint a legfeljebb 5 000 GBP pénzbeli értékű személyi sérülésekből származó károkkal foglalkozó egyszerűsített eljárást alkalmaznak.
  • Egyszerű eljárás, amely olyan követelésekre vonatkozik, amelyek pénzben kifejezett értéke legfeljebb 5 000 GBP, és amelyek ingó tulajdon birtoklásának, átadásának vagy birtoklásának megtérítését kérik, vagy annak elrendelését, hogy valaki egy konkrét dolgot tegyen.

Ezen túlmenően a Sheriff Court számos egyéb polgári kérelemmel és eljárással foglalkozik, köztük:

  • Gyermekek örökbefogadása
  • Vállalatok felszámolása
  • Halálos kimenetelű balesetre vonatkozó vizsgálatok
  • Csőd

Büntetőügyek

A sheriff Court (Sheriff Court) büntetőügyei ünnepélyes vagy összefoglaló eljárás alá vonhatók. Az ügygondnok feladata eldönteni, hogy egy adott ügyben melyik eljárást kell követni.

Az ünnepélyes eljárást olyan súlyos esetekben alkalmazzák, amikor a díj több mint 12 hónapos szabadságvesztés vagy korlátlan pénzbírság kiszabását vonja maga után. A kísérleteket a esküdtszék melletti Sheriff ülés előtt tárgyalják.

A kevésbé súlyos esetekre vonatkozóan gyorsított eljárást alkalmaznak, ha a Sheriff esküdtszék nélkül jár el. Bár a „Sheriff” ítélethozatali hatásköre tizenkét hónapra korlátozódik, egyes esetekben szükség lehet ennek növelésére.

Vegyes munka

A „commissionary workers” elsősorban az elhunyt hagyatékának elhelyezésével foglalkozik. A bíróság által a végrendeleti végrehajtó számára a hagyatéki vagyon összegyűjtésére és terjesztésére adott felhatalmazás „megerősítés”. Erre csak azt követően kerül sor, hogy az elhunyt hagyatékát benyújtották a bírósághoz.

Ha a birtokban a bruttó érték nem haladja meg a 36,000 GBP-t, akkor „kishagyatéknak” minősül, és a megerősítést kérő személy a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével a helyi rendőrbírósági hivatalnok hivatalának munkatársa. Ha a hagyaték értéke meghaladja a 36,000 fontot, a megerősítést kérő személynek tanácsos ügyvéddel konzultálnia.

A békebírák igazságszolgáltatás

A békebírósági bíróság az a laikus bíróság, ahol a jogi képesítéssel nem rendelkező, jogilag képesítéssel nem rendelkező személy békebíróságának joga van a békebírósághoz. A titkár tanácsot ad a jog és az eljárás tekintetében az igazságszolgáltatás számára. A Számvevőszék elsősorban kevésbé súlyos, gyorsított ügyekkel foglalkozik. A békebíró által kiszabható maximális büntetés 60 napos szabadságvesztés vagy 2,500 fontot meg nem haladó pénzbüntetés.

A Sheriff Court (Sheriff Court) és a békebíróság („Peace Court of Peace Court”) valamennyi adminisztratív feladatáért a rendőrbírósági hivatalnok felel, beleértve a következőket:

  • A pénzbírságok és az ellentételezési végzések behajtása
  • A bírósági végzések olyan példányainak kiadása, mint az óvadékhoz, a közösségek visszafizetési megbízásához vagy a szabadság korlátozásához kapcsolódó végzések.
  • A juurrs idézése és kezelése.

A skóciai bíróságokra vonatkozó részletesebb információk a A link új ablakot nyit meg Skót Bírósági és Törvényszéki Szolgálat honlapján találhatók.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megSkót Bírósági és Törvényszéki Szolgálat


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 28/10/2019