Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szülő általi jogellenes gyermekelvitel


Önök nemzetközi pár gyermekekkel, akik most különválnak? Ön vissza kíván térni hazájába és gyermekét szeretné magával vinni. Ugyanakkor ha ezt a másik szülő vagy a bíróság jóváhagyása nélkül teszi, jogsértést követhet el.


Hogyan segítik az uniós szabályok a szülő általi jogellenes gyermekelvitel megelőzését?

A joghatóság a gyermekrablási ügy befejeződéséig a gyermek – jogellenes elvitele előtti – szokásos tartózkodási helye szerinti ország bíróságait illeti meg. Ez elrettentő hatást gyakorolhat azokra a szülőkre, akik abban a reményben fontolgatják gyermekük jogellenes elvitelét, hogy a saját országuk bíróságai előtt rájuk nézve kedvezőbb ítélet születik.

Hogyan szerezheti vissza a szülő a másik szülő által jogellenesen elvitt gyermekét?

Dánia kivételével minden uniós országban működik egy központi hatóság, amely segítséget nyújt azon szülőknek, akiknek sérelmére határokon átnyúló jogellenes gyermekelvitelt követtek el. A gyermek visszavitele érdekében eljárás indítható. Ez esetben a bíróságnak hat héten belül döntenie kell az ügyben. A bíróságnak az eljárás során lehetőséget kell biztosítania a gyermek meghallgatására, kivéve, ha ez életkorára és érettségi fokára tekintettel indokolatlannak tűnik.

Megtilthatja-e a gyermek visszavitelét azon ország bírósága, ahová a gyermeket jogellenesen elvitték?

Azon ország bírósága, ahová a gyermeket jogellenesen elvitték, csak akkor tilthatja meg a gyermek visszavitelét, ha az a gyermeket testi vagy lelki károsodásnak tenné ki (A link új ablakot nyit megaz 1980. évi Hágai Egyezmény 13. cikkének b) pontja). A visszavitel azonban nem akadályozható meg, ha a gyermek védelme érdekében megfelelő intézkedéseket hoztak. Ha a bíróság a gyermek visszavitelét nem tartja indokoltnak, fel kell vennie a kapcsolatot azon ország bíróságával, ahonnan a gyermeket elvitték.

Ezt követően azon ország bírósága fog végleg dönteni az ügyben, ahonnan a gyermeket elvitték; a döntés során figyelembe veszi a másik bíróság indokolását és az általa összegyűjtött bizonyítékokat. A bírónak a gyermeket és a feleket is meg kell hallgatnia.

Automatikusan végrehajtható lesz-e a bíróság határozata?

A származási ország bíróságának végleges határozatát a másik uniós országban automatikusan, végrehajthatóvá nyilvánítás nélkül („az exequatur eltörlése”) elismerik és végrehajthatják, feltéve, hogy a bíró kiállította a megfelelő igazolást.

Kapcsolódó linkek:


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 20/05/2019