Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Szülői felelősség

Szülői felelősség alatt a gyermekkel és a gyermek vagyonával kapcsolatos jogok, illetve a gyermek és a gyermek vagyona iránti kötelezettségek összessége értendő. Noha a szülői felelősség tagállamonként más-más jelentéssel bír, a fogalom rendszerint magában foglalja a felügyeleti és a láthatási jogokat.

Ha Önök nemzetközi párkapcsolatban élnek, melyből egy vagy több gyermek született, különválás esetén meg kell állapodniuk a gyermekek feletti felügyeleti jog feltételeiről.


Mivel érdemes kezdeni?

Mi a felügyeleti jog? Mik a láthatási jogok?

Amíg a szülők együtt élnek, általában közösen gyakorolják a gyermekeik feletti felügyeleti jogot. Ha azonban a szülők felbontják a házasságukat vagy különválnak, el kell dönteniük, hogy a jövőben milyen módon gyakorolják ezt a felügyeletet.

A szülők dönthetnek akár úgy, hogy a gyermek felváltva lakik mindkét szülőnél, akár úgy, hogy csak az egyiküknél. Az utóbbi esetben a másik szülőnek általában láthatási jogot biztosítanak, hogy meghatározott időközönként találkozhasson gyermekével.

A felügyeleti jogok kiterjednek továbbá a gyermek iskoláztatásával és ellátásával kapcsolatos egyéb jogokra és kötelezettségekre, ideértve a gyermek gondozását és vagyonának kezelését. A gyermek feletti szülői felügyeleti jog általában a szülőket illeti meg, de az az intézet is felruházható szülői felügyeleti joggal, amelyre a gyermeket bízták.

Ki dönt a felügyeleti és láthatási jogokról?

Ezekben a kérdésekben a szülők közös megegyezéssel dönthetnek. Közvetítő vagy ügyvéd is segítséget nyújthat, ha a szülők nem tudnak megállapodásra jutni. Közvetítőt az oldal alján feltüntetett linken kereshet.

Ha a szülők nem tudnak megállapodásra jutni, adott esetben bírósághoz kell fordulniuk. A bíróság határozhat úgy, hogy a gyermek feletti felügyeleti jog mindkét szülőt megilleti (közös felügyelet), vagy úgy, hogy a felügyeleti jogot az egyik szülő gyakorolja (kizárólagos felügyelet). Amennyiben a felügyeleti jog csak az egyik szülőt illeti meg, a bíróság láthatási jogokat biztosíthat a másik szülő számára.

Nemzetközi párok esetében az uniós szabályok határozzák meg, hogy melyik bíróságnak kell eljárnia az ügyben. A joghatósággal rendelkező bíróságot az oldal alján feltüntetett linken keresheti meg.

A fő cél annak megakadályozása, hogy mindkét szülő a saját országának bíróságához forduljon, és ugyanazon ügyben két határozat szülessen. Főszabályként a gyermek szokásos tartózkodási helye szerinti ország bírósága rendelkezik joghatósággal.

Végrehajtják-e a bíróság határozatát a másik uniós országban?

A határozatok elismerését és végrehajtását szolgáló mechanizmus biztosítja, hogy a bíróság határozatát kibocsátását követően a többi uniós országban is alkalmazzák. Ez a szülői felügyeleti jog gyakorlói számára megkönnyíti jogaik gyakorlását.

Így például a kapcsolattartási jogok tárgyában hozott ítéletet különleges eljárás nélkül elismerik egy másik uniós tagállamban, elősegítve ezzel a gyermek és szülei közötti kapcsolattartást.

Melyek az alkalmazandó uniós szabályok?

A gyermekek és szüleik közötti, határokon átnyúló kérdéseket rendező szabályok a A link új ablakot nyit megBrüsszel IIa. rendeletben találhatók. Ezek a szabályok valamennyi gyermekre azonos módon vonatkoznak, függetlenül attól, hogy házasságból vagy házasságon kívül születtek-e. A Brüsszel IIa. rendelet a házassági ügyek és a szülői felelősség tárgyában folytatott uniós igazságügyi együttműködés sarokköve. A rendelet 2005. március 1. óta Dánia kivételével valamennyi uniós országban alkalmazandó.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Kapcsolódó linkek


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 26/10/2020