Затваряне

БЕТА ВЕРСИЯТА НА ПОРТАЛА ВЕЧЕ Е НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ!

Посетете БЕТА версията на Европейския портал за електронно правосъдие и дайте мнение за вашето посещение!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Pénzbírságok megfizetése

Тази страница е машинно преведена и качеството ѝ не може да бъде гарантирано.

Качеството на този превод е оценено като: ненадеждно

Мислите ли, че този превод е полезен?


A kölcsönös elismerés elve kiterjed a határon átnyúló ügyekben kiszabott pénzbüntetések végrehajtására is – annak megkönnyítése által, hogy az ilyen büntetéseket ne abban a tagállamban hajtsák végre, mint amelyben kiszabták azokat, hanem egy másikban.


Az uniós jog, nevezetesen a 2005/214/JHA A link új ablakot nyit megkerethatározat alkalmazza a kölcsönös elismerés elvét a pénzbüntetésekre, lehetővé téve egy igazságügyi vagy közigazgatási hatóság számára, hogy egy másik uniós ország hatóságának közvetlenül továbbítsa a pénzbüntetést, és hogy ezt a büntetést minden további alaki követelmény nélkül elismerjék és végrehajtsák.

Az elv minden olyan bűncselekmény vonatkozásában alkalmazandó, amelyre pénzbüntetés szabható ki. a kerethatározatban felsorolt 39 bűncselekmény vonatkozásában (például bűnszervezetben való részvétel, terrorizmus emberkereskedelem, erőszakos közösülés, lopás, közlekedési bűncselekmények) eltörölték a kettős büntethetőség ellenőrzését. Az elismerés feltétele, hogy a büntetést a tagállam igazságügyi vagy közigazgatási hatósága szabta ki, és a határozat jogerős, tehát vele szemben további jogorvoslatra nincs lehetőség.

Valamely határozat, a kerethatározatbanHU HU előírt tanúsítvánnyalPDF (107 Kb) együtt, továbbítható azon tagállam hatáskörrel rendelkező hatóságainak, amelyben az a természetes vagy jogi személy, akinek a terhére a határozatot hozták, vagyonnal vagy jövedelemmel rendelkezik, ahol szokásos tartózkodási helye, illetve bejegyzett székhelye található. Minden tagállam kijelöl egy (vagy több) hatóságot, amely a nemzeti joga szerint hatáskörrel rendelkezik a határokon átnyúló ügyekben a pénzügyi szankciók kibocsátására vonatkozó határozatok továbbításának irányítására.2017-ben egyes tagállamok kezdeményezésére A link új ablakot nyit meg5 szabványosított formanyomtatványt valósítottak meg. Ezek nem kötelező erejűek, és céljuk, hogy megkönnyítsék a határokon átnyúló pénzbüntetések végrehajtására vonatkozó, a kerethatározatban megállapított mechanizmust, és az eljáráshoz kapcsolódó pénzügyi és adminisztratív terhek csökkenéséhez vezetnek.

Az a tagállam, amelynek a határozatot továbbították, csak korlátozott esetekben tagadhatja meg annak végrehajtását (például ha a 4. cikkben előírt tanúsítvány bemutatása nem történt meg, vagy a tanúsítvány hiányos; a pénzbüntetés összege 70 EUR-nál alacsonyabb; az érintett személy számára a jogorvoslati lehetőségek korlátozottak voltak, stb.). A határozat végrehajtása a végrehajtó tagállam joga szerint történik. A pénzbüntetés meg nem fizetése esetén lehetőség van szabadságvesztés vagy a nemzeti jog szerinti egyéb büntetés alkalmazására. A határozatok végrehajtásából befolyó pénzösszegek a végrehajtó államot illetik meg, kivéve, ha erről az érintett tagállamok eltérően állapodtak meg.

A kerethatározatnak az egyes tagállamok általi alkalmazásával kapcsolatos részletesebb tájékoztatásért kattintson A link új ablakot nyit meg ide (link a büntetőügyekben létrehozott Európai Igazságügyi Hálózat e témával foglalkozó oldalaira).


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Последна актуализация: 07/10/2019