Zavřít

BETA VERZE PORTÁLU JE JIŽ K DISPOZICI!

Vyzkoušejte si BETA verzi evropského portálu e-Justice a dejte nám vědět, jak se Vám s ní pracuje!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Pénzbírságok megfizetése

Tento text byl přeložen strojově. Za kvalitu překladu neručíme.

Kvalita tohoto překladu byla ohodnocena známkou: špatná

Jak byste ohodnotili kvalitu tohoto překladu?


A kölcsönös elismerés elve kiterjed a határon átnyúló ügyekben kiszabott pénzbüntetések végrehajtására is – annak megkönnyítése által, hogy az ilyen büntetéseket ne abban a tagállamban hajtsák végre, mint amelyben kiszabták azokat, hanem egy másikban.


Az uniós jog, nevezetesen A link új ablakot nyit mega 2005/214/IB kerethatározat a kölcsönös elismerés elvét alkalmazza a pénzbüntetésekre, lehetővé téve az igazságügyi vagy közigazgatási hatóságok számára, hogy a pénzbüntetést közvetlenül egy másik uniós ország hatóságának továbbítsák, és e büntetést minden további alaki követelmény nélkül elismertessék és végrehajtsák.

Az elv minden olyan bűncselekmény vonatkozásában alkalmazandó, amelyre pénzbüntetés szabható ki. A kerethatározatban felsorolt 39 bűncselekmény vonatkozásában (például bűnszervezetben való részvétel, terrorizmus emberkereskedelem, erőszakos közösülés, lopás, közlekedési bűncselekmények) eltörölték a kettős büntethetőség ellenőrzését. Az elismerés feltétele, hogy a büntetést a tagállam igazságügyi vagy közigazgatási hatósága szabta ki, és a határozat jogerős, tehát vele szemben további jogorvoslatra nincs lehetőség.

A határozat a kerethatározatban HU előírt tanúsítvánnyal együtt (107 Kb)PDF továbbítható azon tagállam illetékes hatóságainak, amelyben az a természetes vagy jogi személy, akivel szemben a határozatot hozták, vagyonnal vagy jövedelemmel rendelkezik, szokásos tartózkodási hellyel vagy bejegyzett székhellyel rendelkezik. Minden tagállam kijelöl egy (vagy több) hatóságot, amely a nemzeti joga szerint hatáskörrel rendelkezik a határokon átnyúló esetekben a pénzbüntetések kiszabására vonatkozó határozatok továbbításának irányítására.2017-ben egyes tagállamok kezdeményezésére 5 egységesített A link új ablakot nyit megformanyomtatványt fejlesztettek ki. Nem kötelező jellegűek, céljuk a kerethatározatban meghatározott, határokon átnyúló pénzügyi szankciók végrehajtási mechanizmusának megkönnyítése, és az eljáráshoz kapcsolódó pénzügyi és adminisztratív terhek csökkentéséhez vezetnének.

Az a tagállam, amelynek a határozatot továbbították, csak korlátozott esetekben tagadhatja meg annak végrehajtását (például ha a. cikkben előírt tanúsítvány bemutatása nem történt meg, vagy a tanúsítvány hiányos; a pénzbüntetés összege 70 EUR-nál alacsonyabb; az érintett személy jogorvoslati lehetőségei korlátozottak voltak stb.) A határozat végrehajtása a végrehajtó tagállam joga szerint történik. A pénzbüntetés meg nem fizetése esetén lehetőség van szabadságvesztés vagy a nemzeti jog szerinti egyéb büntetés alkalmazására. A határozatok végrehajtásából befolyó pénzösszegek a végrehajtó államot illetik meg, kivéve, ha erről az érintett tagállamok eltérően állapodtak meg.

A kerethatározatnak az egyes tagállamok általi alkalmazásával kapcsolatos részletesebb tájékoztatásért kattintson ide (link aA link új ablakot nyit meg büntetőügyekben létrehozott Európai Igazságügyi Hálózat e témával foglalkozó oldalaira).


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Poslední aktualizace: 18/12/2019