Luk

BETAVERSIONEN AF PORTALEN ER NU TILGÆNGELIG

Besøg betaversionen af den europæiske e-justice-portal, og giv os din feedback!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Pénzbírságok megfizetése

Denne side er blevet maskinoversat. Der gives ingen garanti for oversættelsens kvalitet.

Oversættelsens kvalitet er blevet vurderet som: upålidelig

Er oversættelsen nyttig?


A kölcsönös elismerés elve kiterjed a határon átnyúló ügyekben kiszabott pénzbüntetések végrehajtására is – annak megkönnyítése által, hogy az ilyen büntetéseket ne abban a tagállamban hajtsák végre, mint amelyben kiszabták azokat, hanem egy másikban.


Az uniós jog, nevezetesen A link új ablakot nyit mega 2005/214/IB kerethatározat a kölcsönös elismerés elvét alkalmazza a pénzbüntetésekre, lehetővé téve az igazságügyi vagy közigazgatási hatóságok számára, hogy a pénzbüntetést közvetlenül egy másik uniós ország hatóságának továbbítsák, és e büntetést minden további alaki követelmény nélkül elismertessék és végrehajtsák.

Az elv minden olyan bűncselekmény vonatkozásában alkalmazandó, amelyre pénzbüntetés szabható ki. A kerethatározatban felsorolt 39 bűncselekmény vonatkozásában (például bűnszervezetben való részvétel, terrorizmus emberkereskedelem, erőszakos közösülés, lopás, közlekedési bűncselekmények) eltörölték a kettős büntethetőség ellenőrzését. Az elismerés feltétele, hogy a büntetést a tagállam igazságügyi vagy közigazgatási hatósága szabta ki, és a határozat jogerős, tehát vele szemben további jogorvoslatra nincs lehetőség.

A határozat a kerethatározatban HU előírt tanúsítvánnyal együtt (107 Kb)PDF továbbítható azon tagállam illetékes hatóságainak, amelyben az a természetes vagy jogi személy, akivel szemben a határozatot hozták, vagyonnal vagy jövedelemmel rendelkezik, szokásos tartózkodási hellyel vagy bejegyzett székhellyel rendelkezik. Minden tagállam kijelöl egy (vagy több) hatóságot, amely a nemzeti joga szerint hatáskörrel rendelkezik a határokon átnyúló esetekben a pénzbüntetések kiszabására vonatkozó határozatok továbbításának irányítására.2017-ben egyes tagállamok kezdeményezésére 5 egységesített A link új ablakot nyit megformanyomtatványt fejlesztettek ki. Nem kötelező jellegűek, céljuk a kerethatározatban meghatározott, határokon átnyúló pénzügyi szankciók végrehajtási mechanizmusának megkönnyítése, és az eljáráshoz kapcsolódó pénzügyi és adminisztratív terhek csökkentéséhez vezetnének.

Az a tagállam, amelynek a határozatot továbbították, csak korlátozott esetekben tagadhatja meg annak végrehajtását (például ha a. cikkben előírt tanúsítvány bemutatása nem történt meg, vagy a tanúsítvány hiányos; a pénzbüntetés összege 70 EUR-nál alacsonyabb; az érintett személy jogorvoslati lehetőségei korlátozottak voltak stb.) A határozat végrehajtása a végrehajtó tagállam joga szerint történik. A pénzbüntetés meg nem fizetése esetén lehetőség van szabadságvesztés vagy a nemzeti jog szerinti egyéb büntetés alkalmazására. A határozatok végrehajtásából befolyó pénzösszegek a végrehajtó államot illetik meg, kivéve, ha erről az érintett tagállamok eltérően állapodtak meg.

A kerethatározatnak az egyes tagállamok általi alkalmazásával kapcsolatos részletesebb tájékoztatásért kattintson ide (link aA link új ablakot nyit meg büntetőügyekben létrehozott Európai Igazságügyi Hálózat e témával foglalkozó oldalaira).


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Sidste opdatering: 18/12/2019