Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Vsebina

Stran je strojno prevedena in njena kakovost ni zajamčena.

Kakovost prevoda je: povprečna

Ali menite, da je ta prevod koristen?besedilo direktive

Care este obiectivul directivei?

Aceasta impune ca prețul de vânzare și prețul unitar al tuturor produselor oferite de comercianți consumatorilor să fie indicate în mod clar pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor și pentru a permite compararea prețurilor.

Principalele puncte

Prețul de vânzare și prețul unitar trebuie să fie indicate într-un mod clar, ușor de identificat și lizibil pentru toate produsele oferite de comercianți consumatorilor („fără echivoc” înseamnă prețul final, inclusiv Linkul se deschide într-o fereastră nouătaxa pe valoarea adăugată și toate celelalte taxe).

Prețul unitar nu trebuie indicat dacă este identic cu prețul de vânzare.

Cu toate acestea, țările Uniunii Europene (UE) pot decide să nu aplice această regulă:

  • produselor furnizate în cursul prestării unui serviciu;
  • vânzărilor prin licitație și vânzărilor de obiecte de artă și antichități.

Pentru produsele vândute în vrac trebuie indicat doar prețul unitar.

Orice publicitate care menționează prețul de vânzare trebuie să indice, de asemenea, prețul unitar.

Țările UE pot:

  • să renunțe la obligația de a indica prețul unitar al produselor pentru care o astfel de indicație nu ar fi utilă sau ar putea crea confuzie;
  • în cazul produselor nealimentare, să întocmească o listă a produselor cărora li se va aplica în continuare obligația de a indica prețul unitar.

Directiva prevedea o perioadă de tranziție în care întreprinderile mici de vânzare cu amănuntul nu trebuiau să fie supuse obligației de a indica prețul unitar al altor produse decât cele vândute în vrac.

Țările UE trebuie:

  • să ia măsurile corespunzătoare pentru a informa toate persoanele interesate cu privire la transpunerea acestei legislații;
  • să stabilească și să furnizeze informații cu privire la sistemul de sancțiuni pentru încălcarea dispozițiilor naționale adoptate în aplicarea prezentei directive.

Această directivă a abrogat Directivele 79/581/CEE (prețurile produselor alimentare) și 88/314/CEE (prețurile produselor nealimentare), cu efect de la 18 martie 2000.

În 2006, Linkul se deschide într-o fereastră nouăComisia Europeană a publicat o Linkul se deschide într-o fereastră nouăcomunicare în care a examinat modul în care țările UE au pus în aplicare directiva și a solicitat punctele de vedere ale părților interesate.

De la ce se aplică directiva?

Aceasta se aplică începând cu 18 martie 1998. Statele membre ale UE au trebuit să o transpună în legislația națională până la 18 martie 2000.

Context

Pentru informații suplimentare, a se vedea:

Document principal

Directiva Linkul se deschide într-o fereastră nouă98/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 1998 privind protecția consumatorilor prin indicarea prețurilor produselor oferite consumatorilor (JO L 80, 18.3.1998, p. 27-31).

Acte conexe

Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind punerea în aplicare a Directiva 1998/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 1998 privind protecția consumatorilor prin indicarea prețurilor produselor oferite consumatorilor [Linkul se deschide într-o fereastră nouăCOM (2006) 325 final, 21.6.2006].


Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.

Zadnja posodobitev: 03/03/2021