Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Zahtjev za sudsku pomoć


Sudac ili tužitelj iz jedne države članice EU-a može zatražiti pravnu pomoć od svojih kolega u drugoj državi članici EU-a.


Uzajamna pravna pomoć

Prvi europski instrument kojim su uređeni takvi zahtjevi bila je Poveznica se otvara u novom prozoruKonvencija Vijeća Europe iz 1959. i njezin Poveznica se otvara u novom prozoruProtokol iz 1978., a poslije njih donsesena je i Poveznica se otvara u novom prozoruKonvencija iz 1990. Države članice EU-a potpisale su 2000. Poveznica se otvara u novom prozoruKonvenciju o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima radi dopune i jednostavnije primjene navedenih konvencija. Konvenciju iz 2000. dopunio je 2001. Protokol u kojem se razrađuje uzajamna pravna pomoć u pogledu informacija o bankovnim računima ili transakcijama.

U skladu s Konvencijom iz 2000. uzajamna pomoć pruža se u vezi s:

  • kaznenim postupcima,
  • postupcima koji se vode pred upravnim tijelima ako bi odluka donesena u tim postupcima mogla prouzročiti pokretanje postupaka pred sudom nadležnim za kaznene predmete,
  • postupcima koji se odnose na kaznena djela ili povrede za koje bi u državi članici podnositeljici zahtjeva mogla odgovarati pravna osoba (trgovačko društvo ili tijelo).

Suradnja se može odvijati putem spontane razmjene informacija ili na zahtjev države članice. Opće je pravilo da se zahtjevi podnose među sudskim tijelima koja imaju teritorijalnu nadležnost za njihovo podnošenje i izvršenje te da bi se trebali vraćati istim kanalima. Zamoljena država članica mora poštovati formalnosti i postupke koje je navela država članica podnositeljica zahtjeva. Kako bi se omogućila bolja suradnja među sudskim tijelima i drugim nadležnim tijelima, Konvencija iz 2000. predviđa tehnološke alate kao što su videokonferencija, telekonferencija i presretanje telekomunikacija.

Uzajamno priznavanje

Države članice od 2001. sve više surađuju i putem instrumenta za primjenu načela uzajamnog priznavanja. Uzajamno priznavanje znači da pravosudna tijela (sudovi, suci i tužitelji) jedne države članice priznaju odluke pravosudnih tijela druge države članice kao jednakovrijedne odlukama donesenima u njihovoj državi. Dodatne informacije o tim instrumentima dostupne su na sljedećim stranicama:


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.

Posljednji put ažurirano: 01/02/2021