1. Jogi tanácsadás igénybevétele

Save as PDF

Fontos, hogy független jogi tanácsadást vegyen igénybe, ha bűncselekménnyel gyanúsítják vagy vádolják.  Ebből az ismertetőből megtudja, hogyan találhat ügyvédet, és kinek kell majd fedeznie a költségeket.


A rendőrségen

A rendőrségi kihallgatása során joga van ingyenes jogi tanácsadás kérésére, még akkor is, ha nem vették őrizetbe. Kérheti a rendőrséget arra, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ön választása szerinti ügyvédi irodával vagy a napi 24 órában elérhető ügyeletes ügyvéddel, aki a rendőrségtől független jogi tanácsadó. Bizonyos vétségek esetén független tanácsadók telefonon keresztül nyújtanak tanácsadást. Súlyosabb bűncselekmény esetén a jogi tanácsadó megjelenhet önnel együtt a rendőrségen.

Ha másik ügyvédet szeretne, a A link új ablakot nyit megsolicitorok ügyvédi kamaráján (Law Society), a A link új ablakot nyit megbarristerek ügyvédi kamaráján (Bar Council), az A link új ablakot nyit megÁllampolgári Tanácsadó Irodán (Citizens Advice Bureau) vagy a A link új ablakot nyit megPolgári Jogi Tanácsadón (Civil Legal Advice) keresztül veheti fel a kapcsolatot más ügyvédekkel. Ha úgy dönt, hogy nem az ügyeletes ügyvéd szolgáltatásait veszi igénybe, előfordulhat, hogy bizonyos költségeket meg kell térítenie.

Ha jogi tanácsot kér, a rendőrségnek meg kell várnia, hogy ön a kihallgatása előtt beszéljen az ügyvédjével. Ha nem kér ügyvédet, de később meggondolja magát, bármikor lehetősége nyílik ingyenesen igénybe venni ügyvédet.

Ha ön nincs őrizetben

Ha ön nincs őrizetben, de bűncselekménnyel vádolják, a lehető leghamarabb vegye fel a kapcsolatot ügyvéddel. Ha nem ismer ügyvédet, a A link új ablakot nyit megsolicitorok ügyvédi kamaráján, a A link új ablakot nyit megbarristerek ügyvédi kamaráján, az A link új ablakot nyit megÁllampolgári Tanácsadó Irodán vagy a A link új ablakot nyit megPolgári Jogi Tanácsadón keresztül veheti fel a kapcsolatot ügyvédekkel. Ön anyagi körülményeitől függően ingyenes jogi tanácsadásra lehet jogosult. Szükség esetén ügyvéd ad bővebb felvilágosítást arról, hogy ön erre jogosult-e, amelyhez önnek tájékoztatást kell adnia az anyagi helyzetéről (például fizetési jegyzékkel).

Ingyenes szolgáltatásokat csak a A link új ablakot nyit megKöltségmentességi Ügynökség (Legal Aid Agency) rendszerében regisztrált ügyvédek vagy a bizonyos városokban elérhető Közvédői Szolgálat (Public Defender Service) tagügyvédjei nyújtanak. A A link új ablakot nyit megPolgári Jogi Tanácsadónál kérhet felvilágosítást az ingyenes szolgáltatási rendszerben részt vevő ügyvédekről.

A bíróságon

Amennyiben ügye bíróság elé kerül, joga van a jogi képviselethez. A link új ablakot nyit megBüntetőügyekben a költségmentesség jogi tanácsadást és képviseletet biztosít a tárgyaláson. Az ügy súlyától és a gyanúsított anyagi körülményeitől függ, hogy ez ingyenes-e. Ha önnek nincs ügyvédje, akkor a bíróságra érkezése után azonnal kérje, hogy találkozhasson az ügyeletes ügyvéddel.

A A link új ablakot nyit megbékebíróság (Magistrates Court) előtti jelentősebb ügyekben a jogi tanácsadás és a képviselet ingyenes; amennyiben nem ez a helyzet, akkor lehetséges, hogy hozzájárulást kell fizetnie a költségekhez, az ügytől, az ön életkorától és bevételétől függően. Ha ön még nem töltötte be 18. életévét vagy bizonyos állami ellátásokban részesül, jogosult ingyenes jogi képviseletre. Bővebb felvilágosítást a bíróság A link új ablakot nyit megügyeletes ügyvédjétől vagy a bírósági személyzet tagjaitól kaphat.

Amennyiben az ügyét a A link új ablakot nyit megKoronabíróságon (Crown Court) tárgyalják, jogosult jogi tanácsadásra és képviseletre. Ha a háztartása rendelkezésére álló éves jövedelem £37,500-nak megfelelő vagy ennél magasabb összeg, ön nem jogosult költségmentességre. Anyagi körülményeitől függően lehetséges, hogy bevétel- és tőkealapú hozzájárulást is fizetnie a jogi képviseletért.

Ha a Koronabíróságon ártatlannak találják, visszatéríthetik a költségeit. Ha bűnösnek találják, előfordulhat, hogy hozzá kell járulnia a költségekhez.

Kapcsolódó linkek

A link új ablakot nyit megKöltségmentességi Ügynökség

A link új ablakot nyit megA solicitorok ügyvédi kamarájának iránymutatása

A link új ablakot nyit megAz Állampolgári Tájékoztató Hivatal útmutatói (Egyesült Királyság)

A link új ablakot nyit megKöltségmentesség büntetőügyekben

A link új ablakot nyit megA barristerek ügyvédi kamarája


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 01/12/2016