5 – Contravențiile rutiere și alte delicte minore

Save as PDF

Please note that the original language version of this page English has been amended recently. The language version you are now viewing is currently being prepared by our translators.


Cum sunt sancționate contravențiile rutiere?

Contravențiile rutiere, cum ar fi depășirea vitezei legale, utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii unui autovehicul sau parcarea neregulamentară sunt pedepsite de obicei printr-un „aviz de amendă fixă”, care vă acordă un anumit termen pentru a plăti amenda prin poștă. Sunteți chemat în instanță numai dacă nu plătiți amenda. Uneori veți primi avizul în momentul săvârșirii contravenției, alteori acesta vi se va trimite la domiciliu.

Totuși, unele contravenții pedepsite printr-o amendă fixă implică acordarea de „puncte de penalizare” la permisul de conducere, iar, dacă primiți în total douăsprezece puncte de penalizare pe parcursul unei perioade de trei ani, vi se interzice să conduceți un autovehicul în Irlanda. Dacă plătiți amenda, veți primi mai puține puncte de penalizare decât în cazul în care vi se intentează acțiune în instanță și sunteți condamnat. Uniunea Europeană lucrează în prezent la un proiect de armonizare a tuturor evidențelor privind permisele de conducere din statele membre.

 

Contravențiile rutiere sunt pedepsite, de obicei, de către agenții de poliție (Gardaí). Trebuie să știți că, în Irlanda, conducătorii auto sunt obligați prin lege să poarte permisul de conducere asupra lor și că trebuie să-l prezinte atunci când un agent de poliție solicită acest lucru.

Dacă locuiți în Irlanda, dar sunteți cetățean al unui alt stat membru, veți fi tratat pe tot parcursul procesului în același mod ca și un cetățean irlandez.

Dacă sunteți trimis în judecată, cauza dumneavoastră va fi audiată în cadrul instanței teritoriale locale (instanța de prim grad de jurisdicție) de către un judecător, fără jurați. Dacă nu sunteți mulțumit de rezultat, puteți ataca hotărârea constând în condamnare sau amendă la o instanță superioară (consultați Linkul se deschide într-o fereastră nouăFișa informativă 4).

Vor fi aceste contravenții înscrise în cazierul meu?

Toate sancțiunile acordate pentru încălcarea normelor rutiere sunt înregistrate în baza de date electronică a poliției. Încălcările minore, cum ar fi depășirea vitezei legale, nu sunt considerate în general pedepse penale. Totuși, dacă sunteți acuzat de un delict mai grav, cum ar fi conducerea periculoasă, conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau conducerea fără asigurare, pedepsele primite vor fi înscrise în cazierul dumneavoastră. Aceste delicte trebuie soluționate în conformitate cu procedura prezentată în Linkul se deschide într-o fereastră nouăFișa informativă 4. Dacă sunteți condamnat pentru săvârșirea unei astfel de infracțiuni, trebuie să apelați fără întârziere la asistență juridică.

Cum sunt soluționate alte delicte minore?

Cele mai întâlnite contravenții sunt depășirea vitezei legale și utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii. Alte contravenții, cum ar fi utilizarea benzii pentru autobuze, pot fi pedepsite printr-un „Linkul se deschide într-o fereastră nouăaviz de amendă fixă”, însă nu atrag și puncte de penalizare. Conducerea unui autovehicul fără a-i respecta în mod rezonabil pe ceilalți participanți la trafic, ceea ce implică conducerea neglijentă, este pedepsită cu amendă și puncte de penalizare.

Veți fi trimis în judecată numai dacă nu plătiți amenda. Astfel cum s-a menționat anterior, cauza este judecată de către instanța teritorială. Aveți întotdeauna dreptul să atacați o hotărâre a instanței teritoriale, urmând procedura indicată anterior.


Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Ultima actualizare: 08/03/2012